Zabrinuti su da iza ulagača koje im ulaze u zemlju stoje oni koji su nezakonito stekli novac

Britanija usred ukrajinske krize zbog Rusa ukida posebne vize za bogate ulagače

FOTO: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanska vlada priopćila je u četvrtak da iz sigurnosnih razloga odmah ukida svoje “zlatne vize” namijenjene bogatim ulagačima, u času kada Velika Britanija pojačano nadzire priljev ruskog novca na svoj teritorij u jeku ukrajinske krize. Riječ je o obračunu s “nezakonitim novcem”, istaknula je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Liz Truss. “Takvim štetnim aktivnostima, kakve trenutačno opažamo s ruske strane, nema mjesta u Velikoj Britaniji”, dodala je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zlatne vize, uvedene 2008., namijenjene su ulagačima koji su spremni investirati u Britaniji najmanje 2,4 milijuna eura, što im omogućuje useljavanje u zemlju. No neki su slučajevi potaknuli “zabrinutost” za sigurnost, napose zbog “pojedinaca koji su nezakonito stekli novac”, a povezani su s korupcijskim aferama, ističe se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

‘Korumpirane elite koje prijete sigurnosti’

U tom tekstu britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel kaže da želi “zaustaviti korumpirane elite koje prijete nacionalnoj sigurnosti”. Ukidanje tih, takozvanih zlatnih viza, pogađa sve zemlje, ali su svi pogledi uglavnom uprti u Rusiju. Vladu optužuju da pokazuje uslužnost prema priljevu sumnjivog ruskog novca na britansko tlo, osobito u nekim bogatim četvrtima Londona koji su tako stekli naziv “Londongrad”.

Krajem siječnja predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Tom Tugendhat upozorio je na posebnu odgovornost Londona u sadašnjoj krizi zbog njegove uloge u pranju svjetskog novca. Nevladina organizacija Transparency International ocjenjuje da Rusi optuženi za korupciju i oni koji su povezani s Kremljem posjeduju u Velikoj Britaniji nekretnine vrijedne 1,8 milijarda eura.

Source link: www.telegram.hr