Deseto ‘Buđenja građana’ sutra ispred Parlamentarne skupštine BiH

Izvor: Foto: F.Z./N1

ReSTART BiH pozvao je sve građane na mirne proteste ispred Parlamentarne skupštine BiH, sutra u 11 sati. A protesti građana, kako su najavili, prate slijed pregovora od Neuma, kao znak protivljenja angažmanu u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Pregovori se odvijaju u trenutku kada sve snage bi trebale biti usmjerene na zaustavljanje udara na ustavno-pravni poredak BiH koji dolazi iz entiteta RS. Također je sporno i to što se, bez da su uključeni svi politički faktori i civilni sektor, ispunjavaju želje samo jedne političke opcije (ostali prijedlozi se ne razmatraju) u namjeri da se mijenja Ustav BiH. Fokus pregovora ide u pravcu produbljavanja i cementiranja daljih etničkih podijela (koje su do sada iselile pola stanovništva ove države) iako presude Evropskog suda za ljudska prava idu u sasvim suprotnom smjeru. Građanski model uređenja Bosne i Hercegovine po tim presudama nema alternativu, tako da, ako se nešto i želi mijenjati u Ustavu onda može ići samo u tom pravcu”, istaknuli su iz Restarta.

ReSTART poziva sve građane da im se pridruže sutra ispred Parlamentarne skupštine BiH, jer je ovo veoma važan trenutak za našu državu.

Do sada su organizovali seriju protesta i to ispred OHR-a (dva puta), Američke ambasade, Delegacije EU, Predsjedništva BiH, Suda i Tužilaštvo BiH, Parlamenta BiH, Ambasada R. Srbije i R. Hrvatske u Sarajevu, te press konferenciju u Neumu u kojem su bošnjačke i hrvatske stranke uz medijaciju američkih i EU izaslanika vodile pregovore o izmjenama Izbornog zakona (samo) za područje Federacije BiH.

Source link: ba.n1info.com