Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Protest „Četvtkom u 19“ u organizaciji ekoloških pokreta koji je počeo ispred Predsedništva završen je protestnom šetnjom ispred Vlade sa osnovnim zahtevom da se u Srbiji na 20 godina zabrani eksploatacija litijuma i bora. Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je kampovanje ispred Predsedništva.

Uprkos zabrani policije, nekoliko stotina građana okupilo kod Predsedništva, na protestu organizacija Kreni-promeni i Saveza ekološkh organizacija Srbije, zahtevajući trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bra u Srbiji, a najavljena je i radikalizacija.

Direktor kampanje Tima Kreni- promeni Savo Manjolović rekao je da radikalizacija znači da će „dizati protesti po Srbiji“, kao i to da će se sakupljati potpisi za narodnu incijativu tokom predizborne kampanje.

Manojlović je naveo da će skup sprovesti i pored zabrane policije. Razlog zabrane je to što skup nije prijavljen u zakonskom roku, rečeno je Manojloviću iz MUP-a, tvrdi on.

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Kristina Bondžulić

On je zahvalio svima što su došli na zabranjeni skup, iza koga stoje desetine profesora i akademika koji traže da se zabrani iskopavanje litijuma i bora.

-Dok su naučnici zabranjeni na nacionalnim frekvencijama, plagijatori tamo sede. Čast je danas biti zabranjen. 

Povodom snimanja skupova, Manojlović je rekao da su adrese Andrićev Venac i Predsedništvo jer tu nastaje šteta po Srbiju. 

-Ova zemlja i ovaj narod imaju tragičnu istoriju izbeglištva, svi se sećamo slika na traktorima. Ali to im nije bilo dovoljno, žele da naprave progon svog stanovništva. Ti trenuci su momenat kada se može videti kakvi smo ljudi. Tada se vidi razlika između onih koji su tim izbeglicama za 15 maraka prodavali vodu, i onih koji su im davali utočište u svojim vikendicama. Postoji razlika između njih koji dovode firme za iskopavanje litijuma i bora, i nas koji smo blokirali puteve da bi branili Ustav Republike Srbije. Oni kažu – ispunili smo tri pravila završili smo sa vama. A mi kažemo – ne postoji ni jedna zemlja koja može da završi sa građanima, postoje samo građani koji mogu da završe sa vlašću. Ono što tvrde da su sproveli za Jadar, tražimo da sprovedu za celu Srbiju, istakao je lider Inicijative Kreni-promeni.

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Večerašnji protest, kako je objavio Manojlović, policija nije odobrila, ali on kao organizator je odbio da primi rešenje: „Vidimo se danas ispred Predsedništva u 19h“ i dodao da ako može Valjevo, može i Beograd, podsećajući na sinoć održani protest u Valjevu.

Ispred Predsedništva večeras je manje okupljenih nego na prethodna dva protesta, a prisutni su i aktivisti pokreta „Ćale ovo je za tebe“ i „#1od5miliona“.

Kako javlja reporter Danasa, skup kod Predsedništva nadleće dron, nije poznato ko njime upravlja i za koje potrebe.

Zlatko Kokanović iz SEOS-a kazao je da sa Rio Tintom u Jadru još nije gotovo. 

-I dan danas Rio Tinto kupuje kuće i parcele u dolini Jadra. Danas su džipovi u pratnji policije išli da obilaze parcele. Ako su završili sa Rio Tintom, šta onda traže u dolini Jadra? Ako ne ispune zahteve, preći ćemo radikalizaciju. Pozivamo celu Srbiju da dođe u Beograd u četvrtak u 19 časova. Nastavljamo sa kampovanjem ispred predsedništva dok se ne raspusti vlada. Da naša deca mogu mirno da spavaju i da živimo kako smo živeli. 

Manojlović je ponovio da vlasti mogu da prodaju samo svoju babovinu i dedovinu, a da je Srbija vlasništvo svih građana, “Srbija nije na prodaju”. 

Organizatori su podsetili da kraj nisu izbori, već kada se stavi moratorijum. 

Naučnica Dragana Đorđević kazala je da su mnogi naučnici, njene kolege, podržali zahtev da se zaustavi iskopavanje litijuma i bora, te da će apel biti predat Skupštini. 

-U Jadru se već napravila velika šteta, istraživanjima su zatrovali prirodu kao i u Valjevu gde se čovek otrovao vodom. Zamislite o kakvom ekološkom rudarstvu govorimo kada dođu jalovišta. 

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Pesnikinja Ljiljana Bralović (SEOS) rekla je da bi sadašnjoj vlasti mogla da oprosti „što su nas pokrali, što su svoju decu uvaljivali na mesto gde su trebalo da se zaposle naša deca, to što su pokrali izbore, ali to što nas huškaju jedne na druge – to im nikada ne možemo zaboraviti“.

U istoriji se, kaže, naš narod održao jer je bio složan – „a danas nas pet ne može da se složi da se bori protiv neviđenog zla“.

„Dosetili su se da otmu zemlju seljaku. Kada jednom se zatruje zemlja, više nikad ništa ne može da nikne. Hoće da zatruju Jadar, Valjevo, Rekovac, Bor. Neprijatelji se nisu toga setili, oni su rušili, mi smo gradili. 172 rešenja je izdalo ministarstvo da buše po našoj Srbiji. Svaki grad će imati po jedan rudnik. Na Suvoborskoj reci koja nas je odbranila u dva rata biće četiri rudnika, pa kad krenete na Zlatibor, nema Ovčara i Kablara, pojele ih mašine, nema Maljena, Povlena… Nećemo to!“, poručila je Bralović i dodala da u Boru svaki četvrti građani boluje od kancera.

„Danas sam preradila 400 litara mleka i došla ovde. Nikome nije lako. Pet dana ću biti ovde i kampovati, nek padaju ćuskije. Komšinici ću da platim da mi prerađuje mleko. Svako godine plivam za Časni krst, i nije mi teško. Naši preci su prešli preko Albanije. Pozivam glumce, pesnike, pevače, svirače. Nećemo tužni i pokunjeni da se ovde mrznemo“, rekla je i pozvala građane na kampovanje ispred Predsedništva sledećeg četvrtka nakon protesta.

Manojlović je građane pozvao da one koji budu kampovali dočeka gostoljubivo, da im donesu hranu, piće i ostale potrepštine.

Par hiljada građana uputilo se u protestnu šetnju ka Vladi Srbije.

Građane koji protestuju su pozdravili i oni koji čekaju prevoz.

Saobraća se kretao kroz Kneza Miloša u pravcu ka centru grada, dok okupljeni kod Vlade na raskrsnici sa Nemanjinom nisu blokirali saobraćaj.

Manojlović je pozvao okupljene da aplauzom pozdrave policajce koji su i pored zabrane skupa „došli da profesionalno obavljaju svoj posao kako ne bi bilo incidenata u saobraćaju tokom šetnje“.

Skup se završio kod zgrade Vlade nakon Manojlovićevog obraćanja.

Završen ekološki protest, najavljeno kampovanje ispred Predsedništva (VIDEO, FOTO)

Foto: Vojin Radovanović

Ranije danas saopšteno je kako je više desetina naučnika i profesora potpisalo apel Skupštini Srbije da odmah, pre izbora najavljenih za početak aprile, uvede moratorijum na istraživanje i rudarenje bora i litijuma u Srbiji.

„Rodoljubivi građani su na brojnim javnim protestima širom Srbije glasno prihvatili zaključke naučne konferencije održane u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU). Rudarenje bora i litijuma opasno bi zagadilo prirodu i ugrozilo nas i naše potomke“, navodi se u apeču kojim naučnici traze moratorijum na iskopavanje litijuma i bora.

Naučnici i stručnjaci u apelu su naglasili da podržavaju kolege akademike i sugrađane i da zahtevaju od poslanika Skupštine Srbije da postupite „u narodnom interesu, a ne u interesu inostranih kompanija“.

Organizacija Kreni – Promeni na čelu sa Manojlovićem najavila je proteste četvrtkom u 19 časova sve dok se ne stavi moratorijum na iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

Ova organizacija je objasnila da nije dovoljno zabraniti iskopavanja na teritoriji Jadra, jer je i ostatak Srbije u opsanosti, te da je sada meta Valjevo, u kome je sinoć održan protest.

Savo Manojlović, lider Kreni-Promeni, podsetio je da „Srbija nije na prodaju“, kako glasi i moto protesta.

Source link: www.danas.rs