Brojevi zaraženih zabilježeni posljednjih dana svrstavaju se među najviše od početka pandemije.

Češka u srijedu srušila rekord po broju novozaraženih, danas u Pragu održan veliki prosvjed protiv mjera

FOTO: AFP

Tisuće Čeha okupile su se u nedjelju u Pragu na trgu Wenceslas mašući zastavama i skandirajući slogane protiv ograničenja uvedenih u svrhu suzbijanja covida-19, unatoč rastućoj zarazi. Prosvjednici se uglavnom protive oštrim mjerama za osobe koje nisu cijepljene, a ograničenja uključuju i zabranu ulaska u restorane. „Država bi trebala poslušati zahtjeve građana. Ograničenja nas vode na put za pakao“, rekla je prosvjednica Zuzana Vozabova.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Češkoj, zemlji od 10.7 milijuna stanovnika, najveći broj slučajeva zabilježen je u srijedu – 54.689. Također, brojevi zaraženih zabilježeni posljednjih dana svrstavaju se među najviše od početka pandemije.

Vlada ublažila mjere

Unatoč rastućem broju zrazaženih, vlada je prošlog tjedna ukinula uredbu prema kojoj je cijepljenje protiv covida-19 bilo obvezno za ključne stručnjake i starije od 60 godina, kako bi izbjegla „produbljivanje rascjepa“ u društvu.

Vladajuća koalicija desnog centra premijera Petra Fiale skratila je vrijeme izolacije i karantene, a ujedno je donijela odluku o obaveznom testiranju zaposlenika u tvrtkama. U subotu je broj hospitaliziranih iznosio 1989, što je puno manje od prethodnog vrhunca pandemije, na prijelazu između studenog i prosinca, kada je taj broj iznosio oko 7000. U Češkoj je od početka pandemije zabilježeno 37.184 umrlih od covida-19, što je jedna od najgorih stopa u svijetu po glavi stanovnika.

Source link: www.telegram.hr