Masovno umiranje u doba omikrona se još masovnije ignorira u Hrvatskoj

Usred petog vala, Hrvatska grca u kaosu improvizacije. HDZ: 'Sve izazove rješavamo izuzetno uspješno'

Cijelo ovo izgubljeno vrijeme Hrvatska je magarećoj klupi civilizacije, s 54 posto stanovništva procijepljenog s dvije doze. A cinizam vlasti zbog tog vlastitog debakla — koji bi se možda mogao nazvati i povijesnim da se ne odvija u isto vrijeme kad i debakl s obnovom (kojom obnovom?!) od potresa — samo raste kako vrijeme prolazi

Hrvatska posljednjih dana šaptom plaća težak danak u krvi. Eksplozija “slabije varijante” koronavirusa, omikrona, uzela je u samo pet radnih dana ovog tjedna više života nego bilo kojeg radnog tjedna sve do početka prosinca i vrha prošlog, četvrtog vala.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Umrlo je, samo do vikenda, 283 ljudi. Da je za svakog od njih održana minuta šutnje, šutjeli bi svaki dan, od ponedjeljka do petka, po skoro punih sat vremena.

Gurui koji su bili u pravu

Raspoloženje u javnosti zemlje koja prolazi kroz tako strašnu tragediju je, međutim, potpuno suprotno mračnim brojkama. Omikron je, eto, slabija varijanta vražje korone i najava kraja pandemije koji je tu, iza ugla. Ostatci ostataka epidemioloških mjera se mahom ne poštuju, niti kontroliraju. Psovka koja je prvo bila rezervirana za maske, pa za cijepljenje, pa za Covid-potvrde, sad ide testiranjima u školama – kojima se pokušava unatoč rekordnom broju zaraženih sačuvati kontinuitet nastave.

U niskom startu se čeka još koji tjedan ili, u najgoru ruku mjesec, da se omikron povuče (što je neminovno jer više neće imati koga zaraziti), pa da se proglasi pobjeda. Antivakseri i njihovi fejsbuk gurui će klicati kako je to dokaz da su, evo, cijelo vrijeme bili u pravu, da je mjere trebalo odavno ukinuti i da gripica. Vladajuća politika će, pak, kazati kako su – kao što su uvijek i govorili – uspjeli dovesti Hrvatsku do pobjede nad pandemijom.

Kao da se ništa ne događa

I to je najbolja budućnost koju se u ovom trenutku može zamisliti – ona s ukupno 15-20 tisuća mrtvih i čvrstim mjestom u top 10 zemalja na svijetu koju su najgore nastradale od Covida-19. Svaka nova mutacija virusa, međutim, ima potencijal da stvari odvede u nove i nove produžetke i da u zemlji potopljenoj u bol pogođenih, bijes ignoranata i kaos koji proizvode političke i zdravstvene vlasti – nastavimo živjeti još mjesecima ili, daleko bilo, godinama.

Jer, ne mutira li korona sama od sebe u egzotičnu verziju prehlade, teško je očekivati da će se nešto značajno promijeniti u kvaliteti hrvatskog odgovora na pandemiju. Prije samo mjesec dana, dok je omikron erumpirao u Europi, Hrvatska se ponašala kao i uvijek – pravila kao da se ništa ne događa kako bi se moglo što lagodnije odraditi blagdane.

Dvije vječnosti i još malo

Dok su brojke zaraženih krajem prosinca rasle i kad je bilo sasvim jasno da su već tu i omikron i peti val, službena Hrvatska se jako trudila držati oči čvrsto zatvorenima. Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je tvrdio da brojke padaju, ministar zdravstva s olakšanjem govorio kako u analiziranim uzorcima nema omikrona – iako su uzorci uzeti punih petnaest dana ranije, što je u petom valu cijela jedna vječnost i još malo, a ministar unutarnjih poslova, dakle, čovjek nadređen šefu policije, se žalio kako građani postojeće mjere – ne poštuju.

Bilo je, ukratko, savršeno jasno, a europske zemlje su tih dana brujale od priprema za što normalnije funkcioniranje u petom valu, da će zbog omikrona doći u pitanje i bolnički sustav, i obrazovanje, i funkcioniranje javnih službi. Hrvatska se danas, punih mjesec dana kasnije (što su u petom valu dvije vječnosti i još malo) čudi što joj nema tko primati bolesnike ili raditi u javnom prijevozu. A škole skraćuju samoizolaciju djece i pripremaju (pri-pre-ma-ju!) redovna tjedna testiranja učenika kako bi se održalo izvođenje nastave uživo.

Sindikati na strani antivaksera

Vratimo se na početak školske godine, kad je bilo jasno da slijede teška jesen i zima – tad se moglo, kao, primjerice, u Austriji, odmah krenuti na testiranja djece, ali o čemu se tad raspravljalo? O tome kako djelatnicima škola ne trebaju Covid potvrde, da se ne naljute sindikati koji su stali na branik prava antivaksera u svojim redovima.

Možda se i u prosincu, kad je omikron krenuo u Europi, moglo krenuti u pripreme za testiranje u školama koje bi startalo nakon zimskih praznika. Ali ne, Hrvati kreću u pripreme usred nastave i kad je broj novozaraženih na grafikonu došao do gornjeg ruba…

Članak se nastavlja ispod oglasa

Debakl koji je mogao biti povijesni

Cijelo to izgubljeno vrijeme Hrvatska je magarećoj klupi civilizacije, s 54 posto stanovništva procijepljenog s dvije doze. A cinizam vlasti zbog tog vlastitog debakla – koji bi se možda mogao nazvati i povijesnim da se ne odvija u isto vrijeme kad i debakl s obnovom (kojom obnovom?!) od potresa – samo raste kako vrijeme prolazi. Evo je neki dan saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan, bez imalo srama ustvrdio: “Zbog ove antivakserske kampanje Mosta imamo odaziv na cijepljenje u Hrvatskoj kakav imamo i to je njihova odgovornost”.

Njihova odgovornost? A ne premijera koji je još u lipnju (lipnju, ej!) tvrdio da ne bi uložio ni lipe u kampanju cijepljenja i kako je vlast svoje obavila nabavkom dovoljnih količina cjepiva? Ne ministra zdravstva? Ne njihove političke stranke koja ima sve poluge vlasti u svojim rukama, već Mosta koji se trese od sreće jer je po nekim anketama došao do deset posto podrške?

Doviđenja u šestom valu

No, u zemlji koja šaptom plaća težak danak u krvi, politička odgovornost i zdrav razum ionako se odavno pakiraju u izrazito malim bočicama. “Gotovo da mogu razumjeti frustraciju oporbe zbog činjenice da u šestoj godini rada Vlada Andreja Plenkovića sve izazove pred Republikom Hrvatskom rješava izuzetno uspješno”, izdeklamirao je, izuzetno uspješno, ovih dana šef saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Stoga, zbog vlastitog mentalnog zdravlja, valja ipak biti umjereno optimističan – iako se porušena sela i gradovi neće sami od sebe obnoviti, možda će se barem pandemija samoukinuti omikronom. U suprotnom, doviđenja u šestom valu, u novoj epizodi nesnalaženja, kaosa, laži i bijesa. I masovnog umiranja koje ćemo ignorirati.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr