Izvestilac: Prisluškivanje ruskih opozicionara biće i izveštaju EP

Foto: Pixabay/Succo

Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije Andrius Kubilius rekao je za Novu da će prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu sasvim sigurno ući u izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, ukoliko srpska vlast ne dostavi dokaze koji pokazuju suprotno.

„Aposlutno sam siguran u to. Ako ne bude dovoljno dokaza od strane vlasti u Srbiji da to nisu tačne informacije, onda će se ova tema svakako naći u izveštaju Evropskog parlamenta. Zemlje kandidati moraju naročito da se posvete pitanjima kao što su vladavina prava i demokratija“, rekao je Kubilius.

Osvrnuvši se na saradnju srpskih i ruskih vlasti u borbi protiv takozvanih obojenih revolucija i na informaciju da je ona rezultirala prisluškivanjem skupa ruske opozicije u Beogradu i hapšenjem koorganizatora skupa Andreja Pivovarova, Kubilius je rekao da je u pitanju skandal koji može značajno da utiče na evropske integracije Srbije.

Istakao je da nije do detalja upoznat s tim šta se dešava u Srbiji, ali da je to opasno za zemlju kandidata za članstvo, jer pogoršava njen imidž, naročito na polju evropskih integracija.

On je ocenio da je „opasno dozvoliti zvaničnom Kremlju da se meša u unutrašnju politiku Srbije, jer očigledno da nema interes da se Srbija integriše u EU“ i dodao da je to što Kremlj radi sa opozicijom predstavlja zločin, a da je saradnja sa onima koji to rade takođe zločin.

„Ako je je vaš ministar unutrašnjih poslova dostavio podatke snimljenih razgovora ruske opozicije Patruševu, onda je to iz mog ugla saradnja u zločinu i to veoma šteti imidžu Srbije“, rekao je Kubilius i dodao da ne zna o čemu je Vulin razgovarao sa Petruševim tokom boravka u Moskvi, ali da zna „ko je Petrušev i šta on radi“.

Naglasio je da ako Srbija želi da postane članica EU mora da se dokaže kao demokratska država i da pokaže da u njoj postoji sloboda mišljenja, vladavina zakona, sloboda medija i da nema problem sa slobodnim ljudima koji protestuju.

„Ako vi, s druge strane, razgovarate sa zvaničnim Kremljom o tome kako da ugušite ta prava, onda je to veoma loša poruka ostatku Evrope, koja želi Srbiju kao članicu EU, ali kao dokazano stabilnu demokratsku državu u kojoj opozicija ima pravo da iznese svoj stav, bez straha da će na njoj biti primenjene metode koje primenjuju prema njihovim kolegama u Rusiji“, poručio je Kubilius.

On je dodao da će Evropska narodna partija (EPP) od svoje članice, Srpske napredne stranke, tražiti objašenje slučaja.

„Kad vidimo da partije iz naše grupacije prave određene greške, mi zahtevamo od njih da ih uklone i da objasne. Neretko smo kritičniji prema onima iz naših redova nego prema onima koji su, na primer, iz leve grupacije ili iz redova socijaldemokrata“, kazao je Kubilius.

Upitan šta može Evropski parlament da uradi kako bi pomogao u slučaju Andreja Pivovarova, rekao je da direktno ne može mnogo toga i da je sve u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina „koji postaje sve agresivniji“.

Nova.rs: Ruska opozicija prisluškivana u Beogradu, Vulin dao Moskvi transkript

 

Source link: www.danas.rs