Grmoja uoči predaje potpisa za referendum: ‘Ja sam uvjeren da sve te njihove namjere padaju u vodu i da preostaje im samo utvrditi da imamo dovoljan broj potpisa‘

Nikola GrmojaDamjan Tadić/Cropix

Most će u ponedjeljak u Hrvatskom saboru konačno predati potpise koje je skupio za svoje dvije referendumske inicijative «Odlučujmo zajedno» i «Dosta je stožerokracije». Mostovci žele mijenjati Ustav i zakon, a njihov saborski zastupnik Nikola Grmoja za Dnevnik Nove TV je otkrio kako je sve spremno za predaju. 

Tvrdi da potpisa imaju i više nego dovoljno, a i jedna i druga strana referenduma brine oko načina na koji će se prebrojavati glasovi. 

— Ono što smo od početka govorili da bi bilo dobro da se zaista nezavisno i pregledavaju ti potpisi u smislu da ne dolazi do manipulacije ni s jedne ni s druge strane, napomenula je saborska zastupnica Ivana Kekin.

Prvo će se testirati broj potpisa, a inicijativa mora proći i test ocjene ustavnosti. 

— Predložit ćemo da barem jedno ode na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu ako sud utvrdi da ima dovoljno potpisa», rekao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

Ustavni stručnjak Mato Palić misli da pitanja nisu u skladu s Ustavom.

— Čak i da prođe prvo pitanje ništa se ne bi promijenilo. Članak 17. se ne može, pod navodnicima, aktivirati na referendumu. Što se tiče drugog pitanja automatski bi znači prestala važiti odluka o COVID potvrdama, objasnio je Mato Palić.

— Neka situacija koju smo imali prije dva ili tri mjeseca je sada drastično različita. Ne radi političkih igrica naših aktera ovdje nego naprosto radi virusa koji očito ne mari niti za HDZ-ove niti za Mostove interese, zaključila je Kekin.

O referendumu je za Novu TV govorio Grmoja. 

— Nema treme, dugo smo se pripremali. Sve je odrađeno kako treba, sistematizirano, potpisne liste su prebrojene. Sve je spremno za predaju. Potpisa ima i više nego dovoljno. Ti koji govore da je nama trebalo previše vremena — očekujem da Vlada koja ima veće resurse i više ljudi na raspolaganju, barem u 15 dana prebroji potpise i utvrde ima li dovoljan broj važećih potpisa, poručio je.

O prebrojavanju glasova ima čvrst stav.

— Nama je najbitnije da budu predstavnici ovih dviju inicijativa uključeni u taj proces prebrojavanja i nemamo nikakvog straha. Ako su vladajući imali namjeru ukrasti ovaj referendum, o tome je govorio nešto više od nas predsjednik Republike, ja sam uvjeren da s ovim brojem sve te njihove namjere padaju u vodu i da preostaje im samo utvrditi da ima dovoljan broj potpisa, kazao je Grmoja. 

Vjeruju kako će Ustavni sud odluku donijeti u idućih dvadesetak dana.

— mali su sasvim dovoljno vremena u ovom periodu od gotovo više od dva mjeseca znaju naša referendumska pitanja. Uvjeren sam da krajem veljače možemo donijeti odluku o datumu referenduma, zaključio je Grmoja koji je dodao kako je Mato Palić HDZ-ov ustavni stručnjak. 

— Hrvatski narod je rekao svoje što se tiče COVID potvrda, kazao je. 

Spreman odgovor imao je i na novinarsko pitanje o tome što će biti ako referendumska inicijativa ne prođe. 

— Ako sve naše zahtjeve — ukidanje Stožera, COVID potvrda i da se odluke o ljudskim pravima i slobodama donose dvotrećinskom većinom prihvate, onda nema razloga da se održi referendum, izjavio je Nikola Grmoja.

Source link: slobodnadalmacija.hr