Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Izvor: Twitter

Nakon što je izraelski historičar i predsjednik komisije Vlade RS koja je sačinila kontroverzni izvještaj o stradanjima u Srebrenici, Gideon Grief je izjavio za Haaretz da je pogriješio u broju ubijenih Srebreničana u genocidu te da taj broj ustvari jeste 8.000 kako je navedeno u sudskim presudama i izvještajima, uslijedile su brojne reakcije.

Nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković naveo je kako “nema potrebe da ispravlja izvještaj”

“Znamo mi broj žrtava, znamo i ko te platio, znamo i za koga i zašto si to radio… Napisati da je broj žrtava manji za 5 hiljada, nije slučajna greška”, naveo je Duraković.

Politolog Jasmin Mujanović okarakterizirao je ovu situaciju kao “brod budala”.

“Ne znam koga bi više trebalo osramotiti ovaj apsolutno smiješan razvoj događaja: besramnog Gideona Greifa ili secesionistički Dodikov režim koji ga je regrutirao da predvodi svoje negacionističke ‘komisije’ za genocid”, dodao je.

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke štete’”.

Novinar i aktivista Refik Hodžić zatražio je da se navede tačan iznos novca za ovaj izvještaj, s obzirom da je komisija plaćena novcem građana.

“Čudna mješavina zadovoljstva i jeze zbog dubine u koju je Greif potonuo zbog svoje svirke za Dodika. Ipak, želim znati koliko je plaćen da proizvede ovo revizionističko s**nje. Kao poreski obveznik iz Prijedora imam pravo znati kako je moj novac potrošen”, naveo je Hodžić.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada kazali su kako Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida.

IGK: Greifov izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida

Podsjetimo, Greif je izjavio kako “nisu imali loše namjere”.

“Nismo imali namjeru da iskrivimo historiju, nismo imali namjeru da počinioce oslobodimo krivice”, rekao je Greif.

 

Source link: ba.n1info.com