”Vjerujem da ćemo sve načine za unapređenje efikasnosti finansijske podrške EU dogovarati kao i do sada”, kaže Zorka Kordić povodom ocjene Tonina Picule da bi EU mogla uslovljavati finansijsku podršku Zapadnom Balkanu

Dobronamjerno podsjećanje ili veto na milione iz EU

Prvi put bi EU morala da razvije mehanizam uslovljavanja u slučajevima kada novac ne daje željene rezultate, Foto: Shutterstock

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Zorka Kordić, ocijenila je da bilo kakav dodatni mehanizam uslovljavanja korišćenja fondova EU u ovoj fazi procesa pristupanja ne bi bio produktivan.

”Vjerujem da ćemo sve načine za unapređenje efikasnosti finansijske podrške EU dogovarati, kao i do sada, u duhu konstruktivnog dijaloga sa kolegama iz nadležnih institucija EU”, kazala je Kordić “Vijestima”, komentarišući izjavu izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule, koji je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa iznio oštre kritike na račun političke situacije u zemljama Zapadnog Balkana.

Picula je kazao da EU mora napustiti koncept meke sile i mnogo pažljivije i odlučnije da kontroliše resurse koji odlaze na Zapadni Balkan.

”Po posljednjim izvještajima nezavisnih analitičara, 700 miliona eura koji su od 2014. godine do danas potrošeni u regionu na jačanju demokratskih institucija, jednostavno nisu dali rezultate. Po prvi put bi EU morala da razvije mehanizam uslovljavanja u svim onim slučajevima kada taj novac ne daje željene rezultate zbog otpora političkih elita ili pogoršanja situacije sa stanjem ljudskih prava i nazadovanjem demokratskih institucija, ugrožavanja slobode medija. Tada bi EU trebalo da odlučnije reaguje i obustavi isplatu tih sredstava. Jer različiti autokrati jedino takav jezik razumiju, jer oni sa pregovaračima koji dolaze iz Brisela očito znaju “pregovarati”. A, naravno, građani trpe zbog upravo takvih “pregovora”,” objasnio je izvjestilac EP.

Source link: www.vijesti.me