Tenisačev otac navodno je potvrdio informaciju

Srpski mediji javljaju da je Đoković ponovno priveden, prijeti mu deportacija

Novak Đoković navodno je ponovno uhićen nakon što je australski federalni sud poništio odluku federalne vlade da mu ukinu vizu. Tenisačev otac Srđan Đoković je rekao novinarki Kseniji Pavlovic McAteer da je njegov sin uhićen, no strani medije i agencije nisu potvrdile tu vijest. Australski mediji javljaju o povećanoj policijskoj prisutnosti oko ureda Đokovićevog odvjetnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Đokovićev brat Đorđe potvrdio je da australske vlasti žele ponovno uhititi Novaka. Za televiziju Prva je ustvrdio da mu je brat “upao u ozbiljan politički vrtlog” i da se trenutno nalazi sa svojim odvjetnicima u njihovom uredu, gdje je i bio tijekom saslušanja te da razmišlja o opcijama.

Direktorica komunikacijske tvrtke koja se bavi imigracijskim pravom u Australiji Nina Marković Kaze za televiziju Prva je ustvrdila da je prema njezinim informacijama, za koje tvrdi da su pouzdane, Đoković priveden i da mu prijeti deportacija, prenosi B92. Navodno su australijske vlasti poručile da, iako je Đoković dobio slučaj na sudu to ne znači da mu je viza validna, odnosno da će biti deportiran jer nije cijepljen i da nema osnova za njegovo ostanak u zemlji.

Odluka je na ministru

Do navodnog uhićenja dolazi nedugo nakon što je sudac australskog federalnog suda odlučio da Đoković ima pravo na vizu i da mora u roku pola sata biti pušten iz imigracijskog hotela. Sudac je ocijenio da je odluka vlade da teniskoj zvijezdi ukine vizu za ulazak u zemlju “nerazumna”. Naredio je i da se Đokoviću vrate putovnica i druge putne isprave, što mu daje priliku da osvoji rekordni 21. Grand Slam naslov na Australian Openu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međutim, odvjetnici savezne vlade rekli su sudu da ministar za imigraciju zadržava pravo da iskoristi svoje osobne ovlasti da ponovno ukine Đokovićevu vizu. Vladin savjetnik Christopher Tran obavijestio je sud da će ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja Alex Hawke – a ne ministar koji je prvotno ukinuo vizu – sada razmotriti hoće li iskoristiti osobne ovlasti za ukidanje Đokovićeve vize.

Objavljen Đokovićev razgovor s graničnom policijom

Ako Hawke odluči da tenisača treba izbaciti iz zemlje, Đoković još uvijek ima mogućnost žaliti se. Sudac koji je Đokoviću vratio vizu rekao je kako mu ne bi bilo drago da vlasti odluče ići protiv njegove odluke, ali i istaknuo da će mu biti zabranjen ulazak u Australiju na tri godine ako mu vlada ponovno oduzme vizu. Saslušanje Đokovića je krenulo oko 00:45 sati po hrvatskom vremenu, a nakon završetka sud je objavio dokumente koje su razmotrili, a koji uključuju i transkript Đokovićevog razgovora s graničnom policijom prošli tjedan, prenosi Guardian.

U tom razgovoru Đoković je potvrdio da nije cijepljen i da je dvaput bio zaražen. Rekao je kako je dobio pozitivan test 16. prosinca ove godine, a da je na ponovnom testiranju 22. prosinca bio negativan. Tijekom tog razgovora osoba koja je razgovarala s Đokovićem mu je oko 5 sati ujutro poručila da će imati vremena razgovarati s ljudima oko namjere da otkaže boravak u zemlji i da će mu dati vremena da se odmori.

Sudac Anthony Kelly je ustvrdio kako je australska vlada prekršila taj dogovor, jer je nedugo nakon toga druga osoba obavijestila Đokovića da će ga prebaciti u vladin hotel i da nema dovoljno informacija da donesu odluku. Đoković je izrazio čuđenje da nema dovoljno podataka jer je, rekao je, dostavio sve dokumente. Nedugo nakon toga su ga obavijestili da mu je viza otkazana.

Đoković u pritvoru od četvrtka

Drama s Đokovićem traje već nekoliko dana. Naime, prvi reket svijeta u srijedu je sletio u Melbourne kako bi nastupio na Australian Openu 2022. Za ulazak u Australiju trebao se cijepiti protiv koronavirusa, no Đoković to nije učinio jer je dobio izuzeće Nezavisne komisije za razmatranje medicinskih izuzeća. Kada je na temelju tog izuzeća želio ući u zemlju, Australci su ustvrdili kako ono nije legitimno te su mu odbili vizu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Đoković se od četvrtka nalazi u pritvorskom hotelu za imigrante zajedno s dugotrajno zatočenim tražiteljima azila. Dopušteno mu je prisustvovati virtualnim saslušanjima, ali nije viđen u javnosti otkako je stigao u Australiju. Njegovi odvjetnici tvrde da je nedavna zaraza covidom-19 kvalificirala Đokovića za medicinsko izuzeće od zahtjeva za dvostruko cijepljenje neaustralskih državljana koji ulaze u zemlju.

Australska vlada, međutim, kaže da nedržavljani nemaju pravo zajamčenog ulaska u Australiju te je dovela u pitanje njegovo traženo izuzeće i naglasila da čak i ako Đoković dobije sudski postupak, vlasti zadržavaju pravo da ga ponovno pritvore i udalje iz zemlje.

Source link: www.telegram.hr