Vučić: Brine me šta može da se desi na KiM

Izvor: Kosovo Online

Najviše me brine situacija u BiH i, naravno, sve ono što može — naravno ne samostalnim delovanjem, već uz podršku onih koji su stvorili tzv. državu Kosovo, da se desi na teritoriji KiM, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu za Večernje novosti.

On je tako odgovorio na pitanje kako je shvatio paklenu agendu (Kristofera) Hila sadržanu u tri ključne poruke: Srbija da prizna Kosovo, RS da ostane entitet, i posebno treću — oko neke vrste supervizije SAD nad ovdašnjim izborima u aprilu.

„Kada je reč o izborima, neretko se osmehnem kada čujem da neke zemlje govore o mešanju drugih u njihove izborne procese“, rekao je Vučič.

Na konstataciju novinara da ga godinama optužuju da se sprema da prizna Kosovo, Vučić je rekao „Ne! Kratko i jasno“.

Na pitanje da li strahuje da Kristofer Hil, kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji, dolazi da završi ono što je započeo devedesetih, da zaokruži nezavisnost tzv. Kosova, rekao da nema nikakav strah od ponašanja drugih, već od onog «kako ćemo mi da se ponašamo i zbog odluka koje bi u budućosti trebalo da donesemo».

«Uvek treba da strahujete od sopstvene slabosti, a ne od snage nekog drugog», poručio je Vučić.

Upiatn da li misli da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena glavni generator pritisaka, i na njega lično i na državu, Vučić je rekao da ne misli da je Vašington taj koji prevashodno stoji iza pritisaka. Pre su to, kako je naveo, neki krugovi u Evropi «koji su dugo bili u opoziciji, a sada se dočepali vlasti».

Na pitanje da li misli na «zelene», odgovorio je da ne želi da generalizuje i da govori a priori.

«Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripadam, bukvalno je razorena, što mislim da je loše za Evropu. Najzapadniji od lidera EPP u ovom trenutku, a koji je na vlasti, jeste Janez Janša. Sebastijana Kurca su sklonili, odlaskom Angele Merkel, Nemačka kao uporište evropskih narodnjaka, ali i izvor stabilnosti, više to nije», naveo je on.

Kako je dodao, od Španije, Francuske, Italije, svuda su neke druge političke snage.

«Taj konzervativni, racionalni deo više nije dominantan u Evropi, kao što je bio pre šest-sedam godina. A svi oni lažno levičarski i liberalni blokovi — pošto su oni sve samo ne liberalni — imaju pravo da kažu i urade šta hoće i da još sve to uviju u oblandu nečeg lepog i dobrog, pa makar to bila i najgora rešenja», naveo je Vučić.

Kada je reč o ekonomiji Srbije, on je rekao da je siguran «da ćemo da grabimo napred, da držimo dobro stanje naših javnih finansija, da ljudi osećaju u svom džepu boljitak“. 

Source link: www.kosovo-online.com