Smatra se da mlade žene sve manje koriste zaštitu od trudnoće iz financijskih razloga

Francuskinje u dobi od 18 do 25 godina od sutra imaju pravo na besplatnu kontracepciju

FOTO: AFP

Besplatna kontracepcija od subote će u Francuskoj biti dostupna mladim ženama u dobi od 18 do 25 godina, koje sve manje koriste zaštitu od trudnoće iz financijskih razloga, a procjenjuje se da ih je gotovo tri milijuna. Francuski ministar zdravstva Olivier Véran mjeru je najavio još u rujnu, istaknuvši da se sve više mladih žena odriče kontracepcijskih sredstva iz financijskih razloga.

Članak se nastavlja ispod oglasa

O tome je govorila i glasnogovornica francuske feminističke udruge En avant tous, Louise Delavier: “Mlade žene u dobi između 18 i 25 godina vrlo su ranjive jer gube puno prava u odnosu na vrijeme kada su bile maloljetne i ekonomski stoje prilično loše”, rekla je AFP-u. U Francuskoj je kontracepcija za maloljetne osobe besplatna.

Pilule, spirala, dijafragma…

Po podacima ministarstva zdravstva, mladim će ženama biti besplatna jedna konzultacija godišnje s liječnikom ili primaljom, liječnički pregled i sredstva za zaštitu od trudnoće, bilo da je riječ o kontracepcijskim pilulama, spiralama, dijafragmama ili hitnoj hormonskoj kontracepciji.

No Leslie Fonquerne, sociologinja specijalizirana za rodna pitanja smatra da “ova mjera ni na koji način ne rješava neravnotežu između žena i muškaraca kada je kontracepcija posrijedi”.

Slično razmišlja i Sarah Durocher, dopredsjednica pokreta za planiranje obitelji koja se zalaže za “seksualni odgoj za sve spolove”. “Seksualni odgoj je ključ koji omogućuje ljudima da saznaju svoja prava i da znaju gdje ih mogu ostvariti, bilo da se radi o pitanjima vezanim za kontracepciju, za pobačaj ili nasilje.”

Source link: www.telegram.hr