‘Mislim da je najbolje da kad bude imao sve sastavnice, da sazove sve nas u Vladi i to nam prezentira’

Marić elegantno utopio Beroša: 'Plan reforme zdravstva? Ja ga nisam vidio. Najbolje da njega pitate je li gotov'

FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je danas u Dnevniku RTL-a gdje je govorio o proračunu, inflaciji, ali i reformi zdravstva. Novinar ga je prvo pitao koliko dugo će krpati rupe u zdravstvu koje najviše utječu na proračun. “Dobro ste rekli, ja govorim cijelo vrijeme, bilo bi sjajno kad bi samo covid i stari dugovi bili problem, ali novi troškovi stalno rastu”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novinar ga je pitao znači li to da ga ministar Vili Beroš ne sluša iako mu je više puta rečeno da je potrebna reforma. Marić je na to odgovorio kako se ne radi o nečemu osobnom te da nije stvar u tome “sluša li neki ministar, nego da je reforma zdravstva neminovna s obzirom na izazove covida”. No, na pitanje je li vidio reformu koju Beroš najavljuje, Marić je odgovorio: “Ne, samo određene segmente, počeli smo razgovarati, ali kada dođe sveobuhvatno treba se zatvoriti u četiri zida i ne izlaziti”.

Na pitanje postoji li uopće reforma, ministar je rekao kako “postoje njeni određeni segmenti”, ali da ju u cjelovitom i sveobuhvatnom obliku, kako treba biti, tek treba vidjeti. Novinar mu je na to rekao kako je ministar Beroš uvjeravao da je reforma gotova. “Najbolje pitajte njega je li ili nije spremna. Mislim da je najbolje onako kako je on tome pristupio, da kad bude imao sve sastavnice, sve nas sazove u Vladi i to nam prezentira”, rekao je.

Beroševa reforma procurila pa naišla na kritike

Zadnji put se o Beroševoj reformi zdravstva pričalo krajem listopada kada je Jutarnji prenio njezine dijelove. Tada su javili da je u Ministarstvu zdravstva izrađen dokument na 40-ak stranica u kojemu su pobrojani svi zahvati u sustav koji bi se provodili do 2027. godine. U njemu su, pisali su, mjere koje bi trebale pridonijeti uštedama u zdravstvu dok je naglasak bio na nedostatnim prihodima.

Među tim mjerama bilo je ukidanje olakšice za mlade do 30 godina da od prvog zaposlenja do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstveno osiguranje, povećanje najvišeg iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, koji sada ne smije prelaziti 2000 kuna po ispostavljenom računu na 4000 kuna, ali i ukidanje naknada na razini HZZO-a za bolovanja, porodiljske dopuste i druge.

Sadržaj tog teksta izašao je na val kritika, između ostalog i jer bi prema toj reformi u državno vlasništvo prešle sve opće i specijalne bolnice i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu. Beroš je nedugo potom poručio da izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku u javnosti.

Beroš u rujnu tvrdio da je reforma spremna

Inače, ministar je u rujnu za Večernji list govorio o reformi, tvrdeći da je ona – spremna. “Plan reforme je spreman, trenutačno se nalazi u finalnoj fazi međuresornog usuglašavanja. Istovremeno, pravni stručnjaci usklađuju mišljenja na temu nužnih zakonskih izmjena”, rekao je tada.

To mu nije bilo jedini put da govori o spremnoj reformi. Sredinom travnja je održana sjednica saborskog Odbora za zdravstvo na kojemu je Marić radio pritisak na Beroša da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava. Nisu znali da se sve prenosi na YouTube kanalu Sabora. Beroš je tada tvrdio da je na premijerovom stolu već neko vrijeme prijedlog

“Na stolu premijera je već neko vrijeme prijedlog mjera financijske stabilizacije zdravstvenog sustava, strukturnih reformi, unapređenja upravljanja sustavom. Centralizacija zdravstvenih ustanova, zbog lakšeg upravljanja, jedan je od elementa koji ćemo poduzeti, ako za to dobijem zeleno svjetlo na razini Vlade nakon završetka lokalnih izbora”, rekao je tada. Spomenuti izbori su prošli, kao i osam mjeseci od ove izjave, a cjelovita reforma još nije viđena.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr