‘Promicanjem Titova lika i (ne)djela aktualna zagrebačka gradska vlast, na čelu s Tomaševićem, otvoreno se svrstava uz komunističko naslijeđe’, kažu

U Vigilareu su izbezumljeni zbog turističke rute posvećene Titu. Obukli su Tomaševića u pionira, čini se da bi ukinuli Možemo

FOTO: Facebook/Vigilare

Udruga Vigilare objavila je večeras na Facebooku komentar vezan uz novost u turističkoj ponudi Zagreba, obilazak nazvan “Walk With Tito”. Uz fotografiju gradonačelnika Tomislava Tomaševića okićenog pionirskom kapom i crvenom maramom, udruga Vigilare je objavila tekst u kojem kritizira Grad zbog najnovije turističke ture. Problematično im je to što autorica obilaska Danijela Matijević turiste vodi Donjim gradom i upoznaje ih s nekima od najvažnijih događaja vezanih za Titov revolucionarni i državni put.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U tekstu se katolički aktivisti pozivaju na presudu Europskog suda za ljudska prava koji je, tumače, baveći se slučajem iz Rumunjske, presudio da države imaju pravo ukinuti političke stranke koje se ne distanciraju od bivših komunističkih partija. “Zabrana takvih stranaka ‘nužna je u demokratskom društvu’, presudio je ESLJP u jučer objavljenoj presudi u Strasbourgu”, pišu.

“U isto vrijeme dok Europski sud za ljudska prava izriče presudu koja sankcionira komunističko naslijeđe, u Hrvatskoj su komunističke ideje življe nego ikada. Pritom ne mislimo samo na otvorene prokomunističke stranke tipa Radnička fronta, nego još više na činjenicu da je ukupna hrvatska politička struktura dominantno kapacitirana bivšim komunističkim kadrom ili njihovim podmlatkom”, navode iz Vigilarea te upozoravaju da se uz takvu situaciju sada nudi i turistička tura posvećena Titu.

Svrstavanje Zagreba

Iz Vigilarea nadalje pišu kako je Tito “prema magazinu Bildt, deseti najveći megaubojica 20. stoljeća, glavni organizator masovnih ubojstva nakon svršetka Drugoga svjetskog rata, ali i krvavi diktator koji je desetljećima bio na čelu totalitarnoga jugoslavensko-komunističkog režima koji je likvidirao neistomišljenike i u korijenu rezao bilo kakve naznake demokracije i političkog pluralizma.” Također ističu da je Zagreb i danas prepun jama u koje su, kako navode, Titovi komunisti bacali likvidirane političke neistomišljenike.

“Hoće li obilazak Zagreba obuhvaćati i ta mjesta Titova ‘revolucionarnog puta’ ili su komunistički zločini u Hrvatskoj i dalje tabu tema, a njihovo otkrivanje ‘akt obnove fašizma’?”, pitaju iz Udruge, te zaključuju: “Promicanjem Titova lika i (ne)djela aktualna zagrebačka gradska vlast, na čelu s Tomislavom Tomaševićem, otvoreno se svrstava uz komunističko naslijeđe, što je protivno recentnoj presudi Europskog suda za ljudska prava.”

HOĆE LI TURISTI OBILAZITI I TITOVE GROBNICE?Europski sud za ljudska prava jučer je, baveći se slučajem iz Rumunjske,…

Posted by Vigilare on Thursday, December 23, 2021

Source link: www.telegram.hr