Odluku je navodno predsjednik donio sam, nakon što mu je SOA rekla da neće biti lijepo dočekan

BiH zbunjena Milanovićevim naprasnim otkazivanjem posjeta; 'Nismo dobili ni jednu informaciju o njegovoj ugroženosti'

FOTO: Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića jutros stigla vijest kako se njegov najavljeni posjet Travniku u Bosni i Hercegovini, te odlazak na obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu’, otkazuje zbog sigurnosnih razloga. Kako su napisali, odluka o otkazivanju temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske. Iz Ureda predsjednika nisu otkrili o kakvim je sigurnosnim prijetnjama riječ.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji List pak piše kako je odluku o neodlasku u BiH donio sam Milanović, te da mu je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) prezentirala informacije o tome kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan. “Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu’ nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom”, rekao je sugovornik Jutarnjeg.

Ljudi mu nisu skloni u posljednje vrijeme

Milanoviću u posljednje vrijeme nisu baš skloni tamošnji politički komentatori, kao ni građani na društvenim mrežama, a neki navodno pričaju i kako bi ga trebalo dočekati kao Vučića 2015. u Srebrenici, kada je bio izviždan i gađan kamenjem.

Razlog su Milanovićeve izjave o Srebrenici, kojima je relativizirao genocid, što je zabrinulo i civilne udruge. Podsjećamo, Milanović je rekao da ako je “u Srebrenici bio genocid, onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv”.

Zbog tih izjava, bosanskohercegovački političar Enver Bijedić podnio je 10. prosinca Tužilaštvu BiH prijavu zbog, tvrdi, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici, piše Radio Slobodna Evropa. Drugom prilikom, Milanović je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nazvao “sponzorom mudžahedina”, prenijela je Al Jazeera.

MUP SBK: Sigurnosna situacija zadovoljavajuća

Ubrzo nakon vijesti o otkazivanju posjeta, potez je za Klix.ba komentirao Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Rekao je kako nisu postojali nikakvi podaci o sigurnosnim prijetnjama uoči Milanovićeva dolaska. “Tijekom priprema posjete nismo imali niti jednu informaciju koja bi ukazivala na sigurnosnu prijetnju ili ugroženost predsjednika Hrvatske tijekom boravka u Bosni i Hercegovini. Naše službe nisu imale informaciju o ugroženoj sigurnosti predsjednika Zorana Milanovića tijekom boravka u BiH”, rekao je Vilić.

Otkazivanje Milanovićevog posjeta BiH komentirao je za N1 i Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona. Hodžić tvrdi da je sigurnosna situacija na tom području zadovoljavajuća, te da se usporedbi s onom u razdoblju prethodnih nekoliko godina, konstantno poboljšava.

“MUP SBK-a je blagovremeno poduzeo sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju osiguranja kretanja i boravka predsjednika Hrvatske na našem području. To, između ostalog, podrazumijeva sačinjavanje potrebnih planova osiguranja kao i formiranje rukovodnog štaba koji bi rukovodio svim aktivnostima koje su predviđene navedenim planovima. Kako bi navedeno osiguranje proteklo uredno planiran je angažman više timova temeljne i kriminalističke policije, kao i pripadnika jedinice za javni red i mir i jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK”, poručio je Hodžić.

Stižu reakcije na nedolazak

Na Milanovićev neodlazak u Bosnu i Hercegovinu regirao je i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji je izrazio žaljenje. Tvrde kako su višemjesečna napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurno ozračje u toj zemlji. “Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazanog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Milanovića. Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez”, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

HNS BiH inače okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, a pozvali su na pojačanu budnost agencija BiH zaduženih za sigurnost, a od političara da zaustave s eskalacijom krize i prestanu s govorom mržnje te retorikom koja potiče na sukobe. HNS BiH ističe kako je Republika Hrvatska prijatelj BiH te da razumije događanja u toj zemlji. Sugerirali su da je poremećeno ukupno ozračje zbog kulminacije političkih kriza koje se održavaju i na sigurnost zemlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr