Izborne reforme ostaju od ključnog značaja za jačanje izbornog povjerenja, te je stoga Savjet pozvao "sve strane da demonstriraju odgovornost i uključe se u smislen i inkluzivan politički dijalog u parlamentu kako bi se izbjegla dalja polarizacija političkog pejzaža"

Savjet EU: Napredak u poglavljima 23 i 24 određivaće tempo pristupnih pregovora

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prioritet za dalje napredovanje u pristupnim pregovorima, i prije napredovanja ka uslovnom zatvaranju drugih poglavlja, ostaje ispunjenje prelaznih mjerila vladavine prave naznačenih u poglavljima 23 i 24, navodi se u izvještaju Savjeta Evropske unije o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

«Tek kada Crna Gora ispuni naznačene kriterijume, EU će moći da postavi zahtjeve vladavine prava kao zaključna mjerila, koje će Crna Gora morati sa ispuni kako bi zatvorila ta poglavlja».

Savjet je pozdravio napredak koji je do sada ostvaren u pristupnim pregovorima, sa 33 otvorena i tri privremeno zatvorena poglavlja, kao i sporazum postignut na 13. međuvladinoj konferenciji u junu 2021. o elementima revidirane metodologije proširenja koja će biti uvrštena u postojeći pregovarački okvir i primijenjena u pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom.

«Savjet ističe da cijeli sistem vladavine prava mora da isporuči opipljive rezultate kao i osnažen i održiv učinak. Kao što je naznačeno u Pregovaračkom okviru, napredak u ovim poglavljima je od suštinskog značaja i nastaviće da generalno određuje tempo pristupnih pregovora. Savjet očekuje da Crna Gora nastavi da prati svoj pristupni put sa većom odlučnošću», piše u zaključcima.

Source link: www.vijesti.me