Plenković u Ukrajini komentirao Milanovića: Rekao da je naš odnos prema Ukrajini ‘šarlatanski‘? Vidim da je u top formi, briljantan...

Andrej PlenkovićMatija Djanješić/Cropix

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Ukrajini, a danas je ponovio da je Ukrajina prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. Naglasio je da se trgovinska razmjena između Ukrajine i Hrvatske posljednjih godina udvostručila.

— Očekujem da dva temeljna politička prioriteta za Ukrajinu, a to su mirna reintegracija okupiranih područja i europski put, nastavimo podržavati i kao država i vlada i kao cijeli sustav jer Hrvatska ima jedinstveno iskustvo. Nema nijedne druge članice EU-a koja je imala okupirana područja pa ih je mirno reintegrirala, kazao je Plenković. Dodao je i da je Hrvatska jedna od najmlađih članica EU.

Novinari su ga pitali i za komentar na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je Plenkovićev posjet UIkrajini, u vrijeme velikih napetosti s Rusijom «obično šarlatanstvo».

— Vidim da je u top formi, da je briljantan posljednjih dana. Siguran sam da će naši ukrajinski sugovornici biti sretni kad to čuju. Pronosi slavu hrvatske vanjske politike. Čestitam mu i predlažem da samo tako nastavi…, rekao je Plenković.

Što se tiče Rusije, naglasio je da postoji politički dijalog i gospodarska suradnja.

— Naš odnos s Ukrajinom nije odnos protiv Rusije, dodao je na novinarsko pitanje kakav je odnos Vlade prema Ukrajini i je li «šarlatanski».

— Mi znamo njihove pozicije, imamo naš odnos i s Ukrajinom. Ne znam čemu takve konstatacije, valjda je opet bilo jugo u Zagrebu, dodao je.

Novinari su ga pitali i štete li vanjskoj politici Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici.

— Štete, naravno da štete, rekao je.

Na bi li trebao s predsjednikom zajednički kreirati vanjsku politiku, rekao je:

— Ne s nekim tko ima takve stavove i nevjerojatne teze o karakteru ovog posjeta Ukrajini. Nisam ni čitao što je rekao, nit ću čitati, jer ne zaslužuje…, rekao je premijer.

Source link: slobodnadalmacija.hr