NS: Izbori su prva stepenica koju moramo da preskočimo

Predrag Delić Foto: Lazar Novaković

Prvi i osnovni zadatak u svom našem radu biće vraćanje pozicije grada Kragujevca koju je stekao kroz istoriju, ali poslednjih godina zbog (ne)angažovanja sadašnjih vlasti ovaj grad to više nije, izjavio je večeras doktor Predrag Delić, novoizabrani predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevca.

Izborna Skupština Narodne stranke istovremeno je bila i osnivačka, jer je ova politička partija u Kragujevcu iz statusa povereništva i zvanično prešla u rang Gradskog (opštinskog) odbora.

„Izbori 3. aprila, na kojim združeni očekujemo dobar rezultat, prva su stepenica koju moramo da preskočimo”, bila je prva Delićeva poruka sa govornice sa koje je pokušao da okupljenima približi šta se u budućnosti očekuje od Narodne stranke ali i podsetio na značaj Kragujevca u istoriji moderne Srbije, koji je sada potpuno marginalizovan.

Sem izbora, osnovni postulati budućeg delovanja NS odnosiće se na borbu za zdravu životnu sredinu („Kragujevčani godinama već udišu vazduh poput Engleza sa početaka indstrijske revolucije), za unapređenje zdravstvenog sistema (pandemija korone pokazala koliko Kragujevcu nedostaje gradska, opšta bolnica za lečenje nekovid pacijenata čija bolest zahteva konstantan tretman i praćenje), za bolji životni standard građana, revitalizaciju sela, („Srbija je jaka koliko njeno selo”), poboljšanje gradskog saobraćaja…

„Samo ime Narodne stranke obavezuje je na činjenicu mora da bude i ostane servis svojih građana i naroda”, zaključio je on, dodavši da NS mora da postane i ostane „osovina opozicionog delovanja i nosilac promena u kompletnom sistemu”.

NS: Izbori su prva stepenica koju moramo da preskočimo

Foto: Lazar Novaković

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, najavio je doktora Delića kao budućeg gradonačelnika Kragujevca.

„Sigurno ćemo pobediditi na predstojećim izborima, baš zbog toga što oni nisu slobodni. Sledeći lokalni izbori 2024. godine (ili pre) biće pak slobodni i budući gradonačelnik Kragujevca na njima biće doktor Delić”, izjavio je on.

Jeremić je naglasio da će NS konačan stav o predstojećem referendumu biti odlučen na izbornoj Skupštini stranke 26. decembra ali da je njegov lični „da on na njih nikako neće izaći”.

Miroslav Aleksić, prvi potpresednik Narodne stranke istakao je da je „sve u našim rukama 3. aprila” i da smo prošle nedelje (po)svedočili početku pada Vučićevog režima koji će po njemu uslediti brže nego što iko očekuje i da on polako ali sigurno „gubi konce” a za Uroša Đokića, potpredsednika Izvršnog odbora NS sadašnja vlast nema nikakav legitimitet jer je izabrana na izborima koje je bojkotovala većina Srbije.

NS: Izbori su prva stepenica koju moramo da preskočimo

Foto: Lazar Novaković

Prema rečima Predraga Delića, svečanom delu večerašnje skupštine u Kragujevcu prisustvovale su sve relevantne opozicione partije, stranke i udruženja. Ispred njih se kao gošća obratila Lidija Martinović iz Pokreta Slobodne Srbije, istakavši da su oni u Narodnoj stranci prepoznali „iskrenost, doslednost i pouzdanost, nešto što je danas retko i što moramo ponovo da vratimo na scenu našeg političkog života”.

„Mi smo sa vama i nećemo otići sve dok ne oslobodimo Srbiju i vratimo je građanima na prvim sledećim izborima”, poručla je ona večeras u Kragujevcu.

Za potpredsednike Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu izabrani su večeras Nebojša Vesović (prvi potpredsednik) i prof. dr Milan Matijević sa kragujevačkog Fakulteta inžinjerskih nauka.

Epidemiolog uvek otvoren za medije

Doktor Predrag Delić je epidemiolog u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje i jedan od onih koji su nosili teret zdravstvene krize izazavane korona virusom. Rođen je 1972. godine u Kragujevcu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu „Svetozar Marković”, potom Prvu kragujevačka gimnazija (prva generacija „povratka na klasičnu” – po ukidanju usmerenog) i Medicinski fakultet.

Za poverenika kragujevačkih „narodnjaka” imenovan je u septembru ove godine. U gradu na Lepenici, uz doktora Dragana Vasiljevića, direktora Instituta za javno zdravlje, poznat je kao stručnjak koji je od početka pandemije uvek bio spreman da odgovori na sva pitanja novinara i obrati se medijima.

Jeremić: O referendumu o ustavnim promenama na Skupštini NS 26. decembra

O izlasku na referendum o promenama Ustava Srbije raspravljaće se na stranačkoj skupštini, zakazanoj za 26. decembar.

„Ja neću izaći na referendum 16. januara 2022. godine, ali dok god budem predsednik Narodne stranke postojaće puna sloboda izjašnjavanja po svim važnim pitanjima“, rekao je Vuk Jeremić.

Kaka je dodao, kakva god bila većina na skupštini stranke, svako će imati pravo da govori i da se zalaže za ono u šta veruje, jer je Narodna stranka istinski demokratska politička organizacija, koja „iznad svega veruje u slobodu pojedinca i celog naroda“: „To što je neko ostao u manjini ne znači da bi trebalo da bude cenzurisan. Kao što to danas važi u stranci, sutra će važiti i u državi, kada je bude vodila Narodna stranka, a vodiće je.“

Source link: www.danas.rs