Nakon govora o cijepljenju Suverenisti smijenili Zekanovića s čela Kluba, evo kako je reagirao na naglu promjenu

Hrvoje ZekanovićNikša Stipaničev/Cropix

Predsjedništvo Hrvatskih suverenista smijenilo je jučer Hrvoja Zekanovića s mjesta predsjednika Kluba zastupnika stranke u Saboru, piše Jutarnji list. 

Neposredni povod za ovakvu odluku bio je Zekanovićev jučerašnji govor u Saboru tijekom kojeg je prozvao zastupnike desnih stranaka da su odgovorni za visoku smrtnost od covida-19 jer su izbjegavali jasno pozvati građane na cijepljenje.

Stranka je Zekanoviću zamjerila što je u ime Kluba zastupnika iznosio osobna stajališta o borbi protiv covida-19 koja nisu u skladu s politikom stranke i ne predstavljaju stajališta ostalih članova kluba.

— Odlukom predsjedništva Hrvatskih suverenista od četvrtka 9. prosinca Hrvoje Zekanović više nije predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru. Odluka je donesena na izvanrednoj sjednici predsjedništva nakon što je zastupnik Zekanović u Saboru, govoreći u ime kluba zastupnika, iznosio osobna stajališta o borbi protiv COVID-19 koja nisu u skladu s politikom stranke i ne predstavljaju stajališta ostalih članova kluba, stoji u priopćenju stranke.

— Predsjedništvo stranke zauzelo je stajalište da je nedopustivo da predsjednik kluba, bez prethodnog usuglašavanja stajališta o ovako važnom pitanju i na iznenađenje kolega iz saborskog kluba, iznosi osobne opservacije koje se, zbog njegove funkcije, potom pripisuju cijelom klubu i stranci Hrvatskih suverenista, poručili su iz Hrvatskih suverenista.

Zekanović: 'Važnost cijepljenja moram naglašavati'

Dodaju i kako Zekanović ostaje njihov zastupnik i supredsjednik stranke, a predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru postaje Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Zekanović je za Jutarnji komentirao odluku stranke.

— Kao legalist prihvaćam odluku Predsjedništva Hrvatskih suverenista, ali moj stav po ovom pitanju i dalje je nepromijenjen. I dalje smatram da kao odgovoran političar moram naglašavati važnost cijepljenja bez obzira što smo protiv covid-potvrda, stožerokracije i nedosljednosti koja je itekako očita zadnjih mjeseci u borbi protiv pandemije, izjavio je Zekanović za Jutarnji.

Govor u Saboru

— Odgovorni ste — zbog vas se ljudi ne cijepe. Govorite protiv covid potvrda. Ne smije se cijepljenje tretirati kao fus nota. Zanima me kako će se ispovjediti oni koji obilaze molitvene zajednice i hodočaste, objasniti zašto netko na respiratoru pati i to samo zato što su više vjerovali Facebooku, a ne zdravom razumu, rekao je Zekanović jučer u Saboru.

Za saborskom govornicom Zekanović je ustvrdio da je on jedini i drugačiji od svih drugih zastupnika, aludirajući na to da je s desnije strane političke polutke od HDZ-a jedini zastupnik, kako tvrdi, koji se cijepio.

Zekanović je ministra Beroša upozorio na konkretne apsurde trenutnih mjera po kojima se u poštu ne može ući, a u dućan može i ustvrdio da to nije mikro problem, kao što Beroš tvrdi, nego makro.

Zekanović je otkrio da se polomio trudeći se objasniti svojim kolegama u Klubu i Saboru da se moraju cijepiti: «Da, cijepljenje je rizik, ali mnogo manji od necijepljenja i oni koji misle da će proći lišo — neće».

Požalio se da je u tom nagovaranju bio neuspješan, i izrazio frustraciju što unatoč svakodnevnih svađa s kolegama nikoga nije uspio uvjeriti u ispravnost cijepljenja, pa su se neki od njih razboljeli, a i jedan je kolega završio u bolnici.

Source link: slobodnadalmacija.hr