Izetbegović: Pokušao sam, ne ide – više se neću sastajati sa Milanovićem!

Izvor: Bakir Izetbegović (N1)

Bakir Izetbegović, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je u Pressingu da se više neće sastajati sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Kako komentarišete posljednje izjave Zorana Milanović gdje, između ostalog, relativizuje genocid u Srebrenici?

Mislim da se više nećemo sastajati. Pokuša sam i ne ide. Mislim da Hrvatska nije zadovoljna s time šta priča njihov predsjednik. Većina Hrvata bi voljela da malo razmisli.

Šta mu znači to Hasan-aga, kako vas je nazvao?

Ne znam

Otkud tolika saglasnost hrvatske i srbijanske politike?.

Upravo iz čestih njihovih kontakata i rijetkih kontakata s nama. A ta priča je da će Bošnjaci prvo savladati Hrvate pa onda Srbe. U to je povjerovao Vučić pa onda i Milanović. To je neistina i mnogi su i u Briselu povjerovali u te priče, da Bošnjaci izigravaju žrtvu, a evo ima ih više od pola u BiH. Smatraju da Bošnajci pokušavaju dominirati u državi – što nije istina.

Opozicija vas optužuje da ste većinski narod sveli na političku manjinu?

To je Dayton i ja se borim protiv toga. To je njegova loša strana u kojoj 12 posto Hrvata ima paritet sa nama i sve to HDZ konzumira. Ovi što meni prebacuju ne znaju sistem, ne znaju šta govore.

Rahmetli Alija Izetbegović je govorio mirno spavajte. Šta vi kažete?

Naravno da je govorio da smiri ljude, ali se spremalo za odbranu. Ovdje je uvijek neizvjesno. Tu se dodiruju tri svijeta. Ne treba to podcijeniti. Zadnja stvar je da se ovdje pretvorimo u poligon gdje će se velesile nadmetati preko naših leđa. Pravih razloga za teške konflikte nema. Srpski narod komotno živi, dominira u RS-u. Čime će ih neko pokrenuti da idu u rovove? Pravi uzrok za sukob nema, ali se uvijek mogu napraviti incidenti i krize. Svašta je moguće u BiH, ali mislim da su male šanse.

Hoće li Rusija izazvati incidente?

Ne vjerujem.

Zašto se nikada niste sastali sa Putinom?

Teško se sa Putinom vidjeti. Možda ću iskoristiti veze sa Erdoganom.

Zašto ste odbili inicijativu Milanovića da se organizuje sastanak sa predsjednicima Turske, Hrvatske i Srbije?

Ova zemlja ima garante koji imaju obaveze koje su jasno određene. Ne treba ih amnestirati i ići na neki iščašeni format “big brothera” Bošnjaka, Srba i Hrvata?

Da li je vama Erdogan veliki brat?

On je moj veliki prijatelj, prijatelj moga oca i Bosne i Hercegovine.

Poruka građanima BiH?

Moja zadnja poruka je – mirno spavajte, sve ćemo riješiti!

Source link: ba.n1info.com