Dodik najavio mogućnost da SNSD podrži HDZ BiH u bojkotu opštih izbora

Izvor: RTRS

Član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ BiH) i bojkotuje opšte izbore u oktobru sljedeće godine.

Takvu mogućnost Dodik je najavio u situaciji da se ne postigne dogovor o izbornim reformama u BiH.

“Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije (CIK), ni Republika Srpska neće izaći na izbore”, kazao je on za Radio-televiziju RS (RTRS).

On nije pojasnio šta podrazumijeva pod “uplivom stranaca u rad CIK-a”, navodeći da SNSD traži potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da bi učestvovao na izborima.

“Možda će opozicija iz RS pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovde (u RS) da onemogućimo da se izbori sprovedu, bez obzira što bi CIK raspisao”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, dovoljno je da javne ustanove, kao što su škole i domovi kulture, ne ustupe svoje prostorije za glasačka mjesta, ili da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Uz posredovanje SAD i EU u BiH već duže vrijeme traju pregovori o izmjenama Izbornog zakona.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović u više navrata je izjavio da neće biti smisla održati izbore po trenutnom Izbornom zakonu BiH, koji omogućava “da se hrvatski član Predsjedništva izabere većinski bošnjačkim glasovima”.

Source link: ba.n1info.com