Večeras su objavljeni novi rezultati redovitog mjesečnog Cro Demoskopa.

RTL je večeras objavio rezultate redovitog istraživanja Cro Demoskop koji za njih provodi Promocija plus.

Iako bilježi blagi pad, HDZ je i dalje najpopularnija stranka, s nešto više od 27 posto (u prethodnom mjerenju za listopad imali su 27,6 posto podrške). Na drugom mjestu gotovo su izjednačeni SDP i Možemo; SDP je sada na 16 posto (u listopadu je bio na 16,1 posto), a MOŽEMO! na 15,9 (u listopadu na 17,1 posto).

Kod sve tri prve opcije vidljiv je pad rejtinga, dok Most u studenome bilježi rast. Sada su na 8 posto (u listopadu su bili na 6,7). Raste i Domovinski pokret s novim predsjednikom, no samo do 5 posto (u listopadu bili na 3,7 posto). Svi ostali su daleko; HSS je na 1,3 posto, Fokus također, Centar je na 1,2, kao i Hrvatski suverenisti. Još niže je Živi zid, s rejtingom 1,1 posto, a IDS s 1. Svi ostali su ispod toga, a bazen neodlučnih i dalje je širok – 15,5 posto.

Tomašević jako pao

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar, s tim da mu je rejting skočio na 23,7 posto. Prošli mjesec bio je na 21,9. Na drugom mjestu je Andrej Plenković sa 17 posto. Tomislav Tomašević o prošlog je mjeseca gotovo prepolovio rejting, iako je zadržao treću poziciju. Sada je na 5,3 posto, dok je prošli mjesec bio na 9,9.

Rejting je podigao i ministar financija Zdravko Marić (studeni 3 posto – listopad 2,1 posto), kao i novi vođa Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (studeni 2 posto, listopad 0,7 posto).

U top deset stigli su i Marin Miletić (studeni 1,1 posto – listopad 0,6 posto) i Biljana Borzan (studeni 1 posto – listopad 0,2 posto) i to s boljim rejtingom od predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je ispod jedan posto (studeni 0,9 posto – listopad 0,7 posto). Isti rejting ima Božo Petrov (studeni 0,9 posto – listopad 1,3 posto) ali i rijetko u javnosti prisutan Mislav Kolakušić (studeni 0,9 posto, listopad 0,5 posto). Za kategoriju ‘nitko’ ovaj se mjesec izjasnilo 23,7 posto građana.

Najnegativniji političar ostao je premijer Plenković. Tako ga vidi 29,9 posto ispitanika, što je lošije nego prošli mjesec kada ga je kao najvećeg negativca izdvojilo 23,6 posto glasova.

Plenković i dalje najnegativniji

Zorana Milanovića kao najnegativnijeg političara vidi 18,9 posto ispitanika, što je također negativni skok u odnosu na listopad kada je bio na 11,9 posto. Treći je Gordan Jandroković s 3,2, zatim Peđa Grbin s 3,1, Milorad Pupovac s 3,0 te Vili Beroš s 2,5 posto..

U top deset negativaca prvi je put stigao ministar obrane Mario Banožić, s 2,3 posto. Broj građana koji smatra da država ide u pogrešnom smjeru je poražavajući. Ovaj mjesec ih je više od 72 posto; toliko pesimističnih posljednji put bilo je prije više od tri godine.

www.telegram.hr