Bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković ukazuje da su izmjene Zakona o predsjedniku samo nastavak kršenja Ustava. Maja Vukićević smatra da se predsjedniku ne oduzimaju nadležnosti, nego se razrađuju i poručuje da DPS nije u poziciji da uslovljava. Ambasadori država Kvinte pozvali na međupartijski dijalog, kako bi se uspostavio funkcionalan US i stvorili uslovi za izbore

Ko nije prekršio Ustav, neka prvi baci kamen

Političari ne poštuju odluke kad ih sud donese, a rade šta hoće kad ga nema, Foto: Boris Pejović

Iako i doskorašnji sudija Ustavnog suda (US) Miodrag Iličković smatra da su usvojene izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore protivustavne, predsjednice skupštinskih odbora nadležnih za ustavnost i zakonitost akata tvrde da se izmjenama ne zadire u Ustav, već da se samo dodatno preciziraju ovlašćenja šefa države.

Predsjednica Zakonodavnog odbora i potpredsjednica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević, kazala je “Vijestima” da se predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću izmjenama ne oduzima nijedna od nadležnosti propisanih Ustavom. Navodi da je sve što mu pripada po najvišem pravnom aktu razrađeno drugim propisima, i dodaje da stoga ne vidi razlog da se dio nadležnosti koje uređuje Zakon o predsjedniku ne precizira na ovaj način.

”Neustavno ponašanje predsjednika dovelo je do institucionalne krize i blokade procesa, i ovaj zakon rješava i ovu i sve buduće situacije, nevezano za to ko će obavljati tu funkciju”, istakla je Vukićević, odgovarajući na pitanje da li je opravdano izmjenama zakona kršiti Ustav kako bi se omogućio izlazak iz političke krize.

Ko nije prekršio Ustav, neka prvi baci kamen

Izmjene nisu neustavne, već Đukanovićevo ponašanje: Vukićevićfoto: Boris Pejović

Source link: www.vijesti.me