Garčević: U krizi mnogi glasači traže izlaz u partijama koje nude laka rješenja za komplikovana pitanja, skloni su da glasaju za “nova lica”, iako ta nova lica znače promociju ksenofobije, homofobije i rasizma

Jačanje desnice koči i proširenje

Bez reformi unutar EU iluzorno očekivati nova proširenja (ilustracija), Foto: Shutterstock

Jačanje desnice u zemljama Evropske unije (EU), naročito Italije koja je jedna od osnivača Unije, stvara realnu opasnost da proces proširenja ponovo bude usporen.

To su rekli sagovornici “Vijesti”, komentarišući to što u nekim članicama Evropske unije, kojoj stremi i Crna Gora, stranke desnice na izborima dobijaju veću podršku. Posljednji primjer je Italija, prethodno Švedska, Fracuska…

Partija “Braća Italije”, na čijem je čelu Đorđa Meloni, pobijedila je na nedjeljnim izborima u Italiji i očekuje se da će formirati prvu krajnje desnu vladu u posljednjih skoro osam decenija. Evropa je s posebnom pažnjom pratila izbore u Italiji,a iz Brisela je poručeno da se nadaju konstruktivnom odnosu sa novom vladom u Rimu.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu i bivši ambasador Vesko Garčević kazao je za “Vijesti” da, imajući u vidu veličinu zemlje (Italije) i njen značaj u EU, ovakav razvoj situacije stavlja Brisel pred mnogo ozbiljnije dileme nego, na primjer, (Viktor) Orbanova vlast u Mađarskoj. Garčević je ocijenio da će veliki dio vrijednosti, normi i principa na kojima se bazira EU biti osporavani od nove italijanske vlade, iako je Meloni najavila da njena partija ne dovodi u pitanje članstvo u EU.

Source link: www.vijesti.me