Konašenkov poručuje da Kijev ‘nije uspio zaustaviti odlazak plaćenika na drugi svijet ili natrag u svoje zemlje’

Nevjerojatni podaci ruskog ministarstva obrane: tvrde da je u Ukrajini ubijen 51 hrvatski plaćenik

FOTO: AFP

Rusko ministarstvo obrane objavilo je jučer svoje statističke podatke o “stranim plaćenicima” koji su se došli boriti za Ukrajinu. Na popisu su se našli i Hrvati, koji su, prema tvrdnjama Rusa, četvrta najbrojnija nacija s područja Europe koja se pridružila ukrajinskim borcima.

Rusi tvrde da su u Ukrajinu došla 204 Hrvata, te da je njih 74 otišlo s bojišta. Posebno šokantno zvuči podatak o navodnim žrtvama – prema ruskom ministarstvu obrane, 51 Hrvat ubijen je na ratištu u Ukrajini. S jučerašnjim danom je, tvrde u Ukrajini ostalo 79 hrvattskih plaćenika. Rusi tvrde da je iz samo tri europske zemlje u Ukrajinu otišlo više plaćenika nego iz Hrvatske.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Najviše ih je, navode, iz Poljske – 1831, Rumunjske 504 i Velike Britanije 422. Naveli su podatke s drugih kontinenata, pa tako tvrde da je u Ukrajinu pristigao 601 Kanađanin, 530 Amerikanaca, 355 Gruzijaca, 200 Sirijaca i 85 Nigerijaca. To su najbrojniji pripadnici zemalja po kontinentima, a ukupno je, tvrde, u Ukrajinu od početka invazije stiglo 6956 plaćenika iz 64 zemlje.

Tvrde da je laž kako je u Ukrajinu stiglo 20.000 plaćenika

O svemu se oglasio i glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. “Neosporeni lideri po broju pristiglih ali i mrtvih plaćenika je Poljska”, kazao je i ustvrdio da s 272 Poljaka ubijena u Ukrajini.

Na stranici ruskog ministarstva obrane na engleskom jezik stoji: “Kijev, unatoč svojim naporima i povećanim plaćama, nije uspio zastaviti proces odlaska plaćenika na drugi svijet ili natrag u svoje zemlje.” Dodaju potom: “Nedavne prazne izjave o gotovo 20.000 plaćenika koji se bore protiv ruske vojske su obične laže.”

Na stranicama ministarstva stoji kako Rusija pažljivo motri broj plaćenika u Ukrajini ali i kako paze na broj osoba koje su ih došle pomoći u popravku naoružanja koje je stiglo sa Zapada. U tablici koju su objavili prvo stoji približan broj plaćenika u Ukrajini na dan početka invazije, potom slijedi broj onih koji su otišli, broj onih koji su ubijeni i broj plaćenika s jučerašnjim danom.

Nevjerojatni podaci ruskog ministarstva obrane: tvrde da je u Ukrajini ubijen 51 hrvatski plaćenik

Popis ruskog ministarstva s brojem stranih plaćenika u Ukrajini Screenshot: RIA Novosti

Source link: www.telegram.hr