Moskovska Crkva tradicionalno Ukrajinu drži unutar svoje sfere utjecaja

Ukrajinska pravoslavna crkva proglasila potpunu nevisnost od Moskve

FOTO: AFP

Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost dok Rusija nastavlja rat sa svojim susjedom.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je “potpunu autonomiju i neovisnost” o Moskvi u petak obrazloživši da se ne slaže sa stajalištem moskovskoga patrijarha Kirila prema sukobu. Ukrajinska crkva rekla je da osuđuje rat i pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jezive izjave poglavara crkve

Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, čvrsto podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovoj invaziji na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače. “Ako Ukrajinu vidimo kao prijetnju, imamo pravo koristiti silu kako bi osigurali da je ta prijetnja iskorijenjena”, rekao je Kiril pravoslavnim vjernicima, kojih je u Rusiji oko 100 milijuna, nakon početka rata.

Patrijarh Ukrajince smatra grešnicima, pa tako rat u Ukrajini vidi kao “metafizički važan sukob”. “Ušli smo u sukob koji nije samo fizički, nego i metafizički važan. Govorimo o ljudskom spasenju, nečemu što je puno važnije od politike”, konstatirao je tada Kiril.

Stotinjak svećenika traži sud za Kirila

U zadnje vrijeme povećao se pritisak unutar Crkve da se odvoji od Moskve, dok sukob i dalje bijesni. Stotine svećenika čak su pozvale da se patrijarha pozove pred crkveni sud.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije po broju svećenika najveća je od triju glavnih crkvi u Ukrajini. Unatoč prijašnjoj povezanosti s Moskvom, crkveni poglavar Onufrij jasno je osudio rat. Moskovska Crkva tradicionalno Ukrajinu drži unutar svoje sfere utjecaja.

Source link: www.telegram.hr