EU još nije spremna odustati od uvoza ruske nafte i plina kao dio sankcija zbog napada na Ukrajinu

Putin zadovoljno tvrdi Europa ne može bez njegovog plina. Ali ipak otvara vrata plaćanju u eurima

FOTO: Profimedia

Dok Europa pokušava smanjiti ovisnost o ruskim energentima, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi kako europske nacije neće moći odmah odustati od europskog plina. Nedavno je čak tvrdio da je to nemoguće. Ipak, istovremeno najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, te istovremeno ipak otvara vrata plaćanju plina u eurima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Naime, Rusija isporučuje oko 40 posto prirodnog plina potrebnog EU-u zato su zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile njezin izvoz energije komplicirajući financiranje i logistiku postojećih poslova.

Kome će Putin prodavati plin?

Dok EU raspravlja hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, a države članice snalaze se kupujući energente po svijetu, Kremlj uspostavlja bliže veze s Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energije, i drugim azijskim zemljama, piše Euractiv.

“Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da se neće moći snaći bez ruskih energetskih resursa, uključujući, na primjer, prirodni plina”, rekao je Putin prošli tjedan na sjednici vlade i ocijenio da “u Europi trenutno nema racionalne zamjene” za ruski plin.

Putin je također rekao da Europa, najavljujući prekid isporuke energenata iz Rusije, diže cijene i destabilizira tržište. Dodao je da će Rusiji, koja proizvodi desetinu svjetske nafte i petinu plina, trebati nova infrastruktura za izvoz u Aziju. Naložio je vladi da do 1. lipnja predstavi plan koji uključuje “širenje infrastrukture na zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičke regije” te zatražio razmatranje uključivanja plinovoda Snaga Sibira i dalekoistočnog Sahalin-Habarovsk-Vladivostok, u ruski jedinstveni sustav opskrbe plinom.

Potpuno novi tokovi plina

Uključivanje tih ruta u širu mrežu moglo bi Rusiji teoretski omogućiti prebacivanje tokova plina iz Europe u Aziju i obrnuto.

Rusija je krajem 2019. godine pokrenula plinovode sustave za izvoz u Kinu, a u veljači je sklopila 30-godišnji ugovor za novi plinovod koji tek treba biti izgrađen. Aludirajući na sankcije Zapada, Putin je također rekao da Rusija treba supstituirati uvoz opreme za proizvodnju nafte i plina.

Putin je također rekao da bi uloga nacionalnih valuta u izvoznim poslovima trebala porasti, usred planova Rusije da prijeđe na rubalj za isporuku plina, uglavnom u Europu.

Nastavak plaćanja u eurima?

Čini se, međutim, da je Rusija ipak otvorila vrata za nastavak plaćanja u eurima. Ta je zemlja, naime, doživjela nagli pad proizvodnje nafte, njezinog ključnog izvora prihoda, zbog poteškoća s plaćanjima. Vodeće svjetske trgovačke kuće planiraju smanjiti kupnju sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države već 15. svibnja, kako bi izbjegli kršenje sankcija EU -a Rusiji.

Stoga je Putin, prema pisanju austrijske novinske agencije APA-e, rekao austrijskom kancelaru kancelaru Karlu Nehammeru da Austrija može i dalje ruski plin plaćati u eurima. Nehammer je u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA prenio da je Putin poručio kako je “opskrba plinom osigurana, da će Rusija isporučiti ugovorene količine i da se plaćanja mogu nastaviti u eurima”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija pak ističe da se treba držati ugovora u kojima su kao valute plaćanja navedeni euro ili dolar.

Source link: www.telegram.hr