Vučić: Zašto „svetski mangupi“ nisu bombardovali Moskvu, a bombardovali su Beograd

foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pitao je večeras na Prvoj televiziji zašto „svetski mangupi“ nisu bombardovali Moskvu, a bombardovali su Beograd i ocenio da se ne može razgovarati o moralu i da se u međunarodnim odnosima poštuje pravo jačeg.

„Srbija poštuje međunarodno javno pravo. Znate ko to može da kaže? Može da kaže Srbija i može da kaže Ukrajina. Dve nesrećne zemlje koje su stradale. Svi drugi to govore u nekom trenutku“, rekao je Vučić.

Srbija je mali brod i ne sme da zaboravi kako se ko prema njemu ponašao u prošlosti, ali treba da uspe da se sačuva da ga oluje ne pokidaju, da se zemlja sačuva, a ne da bude u grotlu i vrtlogu te oluje, ocenio je Vučić.

On je rekao da su pritisci na Srbiju veliki zbog leta između Beograda i Moskve i da mu je taj let „na nos izašao“.

Ukazao je da će „mnogo koštati“ vraćanje tog aviona zbog dojava o bombi, tvrdeći da dojave šalju „strane službe sa adresa iz Ukrajine i Poljske“.

Vučić je rekao kako ne veruje da će biti povučena rezolucija Evropskog saveta koja se odnosi na energetske kompanije van EU u kojima su ruske kompanije većinski vlasnik, tvrdeći da „otkad je video tu odluku, razgovara sa predstavnicima EU“.

Govoreći o sankcijama Rusiji, predstavnica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić iocenila je da na sankcijama insistiraju Sjedinjene Draževe, kao i da se njima ne čuva toliko Ukrajina, već Tajvan, da pokaže Kini šta će joj se desiti ako pomisli da ga vrati.

„Ovo je ratno stanje. Igra se sa budućnošću Evrope, našeg regiona, Rusije. Kina pažljivije daje tu podršku, koju je pre više davala Rusiji, oni oprezno tome pristupaju. Moramo se vratiti na nešto što je mir i na Ujedinjene nacije, koliko god su one slabljene u prethodnoj deceniji“, istakao je pravnik Milan Antonijević.

Vučić je ocenio da Kina čeka kongres Komunističke partije, kada se očekuje da Si Điping bude doživotni predsednik i da je sve podređeno tome i da će ona do tada čuvati mir.

Vučić ne veruje da će Kina ići uz američku matricu.

Antonijević je porućio kako građanima jasno treba reći da je Srbija na evropskom putu i da u jednom trenutku mora reći koja je njena pozicija, na šta je Vučić reagovao tvrdnjom da Srbija ima „jasnu poziciju“ i da se ona ne gradi u odnosu na Rusiju, već u odnosu na to što je Srbija doživela težu sudbinu od Ukrajine, samo od drugih faktora.

Grubješić je rekla da je na primeru Srbije srušeno međunarodno pravo i da Srbija nikada nije dobila odštetu za agresiju NATO, a da će EU posle rata plaćati obnovu Ukrajine i da to izvesno znači manje novca za Zapadni Balkan.

Vučić rekao kako ne veruje da će obnovu da plati bilo ko drugi osim ukrajinskog naroda.

Govoreći o regionu, Vučić je rekao da svakodnevno dolaze napadi i od predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dela bošnjačkog rukovodstva i člana Predsedništva BiH Željka Komšića, tvrdeći kako u regionu „ne mogu da žive bez njega“.

Voleli bi da vide Srbiju bez Vučića, ali Srbija ne odgovara i ćuti da bi sačuvala mir, rekao je Vučić.

Grubješić je poručila „na muci se poznaju junaci“, da je Srbija davala i vakcine,a uverena je da će davati i pšenicu i da ne treba da govore hvala, već da ne zameraju svaku sitnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs