Uspostavljeni diplomatski odnosi Kosova i Timora

Foto: Petar Paunović

Predstavnici Kosova i Demokratske Republike Istočni Timor potpisali su danas sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, prema čijoj je evidenciji ta zemlja priznala Kosovo pre skoro deset godina.

Sporazum je potpisan u Njujorku, u prostorijama Stalne misije Istočnog Timora pri UN-u. U zajedničkom saopštenju se navodi da se diplomatski odnosi ostvaruju „u cilju jačanja saradnje dve zemlje u različitim oblastima, kao što su politička, ekonomska, trgovinska, kulturna i druge oblasti od zajedničkog interesa, u skladu sa principima i normama Povelje UN-a i normama međunarodnog prava“.

Potpisivanjem diplomatskih odnosa između dve zemlje, Kosovo nastavlja da jača svoj međunarodni subjektivitet, naveli su iz kosovskog MSP, prenosi Kossev.

Dodaju da je u vremenu „globalnih izazova i agresije, sa kojom se demokratski svet suočava, jačanje diplomatske pozicije Kosova širom sveta od posebnog značaja“.

Demokratska Republika Istočni Timor je, prema evidenciji kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, bila 90. zemlja koja je priznala Kosovo 20. septembra 2012. godine.

otvrda o uspostavljanju diplomatskih odnosa stiže u istom danu kada je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala kazala da će ova godina biti „zanimljiva“ kada su u pitanju nova priznanja.

Ona je na konferenciji za medije nagovestila da je bilo novih inicijativa za priznanje nezavisnosti Kosova od strane više država, ali je odbila da kaže o kojim se zemljama radi.

Prema kosovskom MSP-u, Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja, što demantuje zvanični Beograd, navodeći da je u prethodnim godinama povučeno više od 10 priznanja i da je Kosovo priznalo manje od 100 država.

Source link: www.danas.rs