Završena sjednica NSRS, još jedno “ne” vladajućih na prijedloge opozicije

Izvor: N1

Od 69 prisutnih poslanika zaključke vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržalo je 47 poslanika. Protiv nije bio niko, dok su 22 poslanila bila suzdržana. Time je okončana posebna sjednica o položaju boračko-invalidske kategorije.

Budući da zaključci opozicije nisu usvojeni, nije, između ostalih, prošao ni zahtjev za povećanje boračkog dodatka na pet konvertibilnuh maraka po mjesecu učešća u ratu.

Ipak Narodna skupština je zadužila Vladu da sa radnom grupom analizira iznesene prijedloge boračkih organizacija.

Uz to, Vlada je dobila zadatak da utvrdi broj socijalno ugroženih boraca starijih od 60 godina, te da ih materijalno obezbijedi, računajući i socijalno najugroženije koji imaju manje od 60 godina.

Od Vlade Republike Srpske se, ovim zaključcima, traži da uplati doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje za borce starije od 65 godina koji uplatom mogu ispuniti uslov za penziju.

U zaključcima stoji i da je potrebno poboljšanje položaja isključivo stvarnih boraca, a ne onih koji to nisu ili su pod sumnjivim oklnostima stekli taj status.

Uz zaključke SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US-a i NPS-a usvojeni su i zaključci poslanika PDP-a Perice Bundala o pokretanju postupka za isporučivanje posmrtnih ostataka majora Milana Tepića, kao i izradu njegove biste u Banjaluci.

Source link: ba.n1info.com