‘Vrijeme istječe za stotine tisuća ljudi. Povijest će s užasom suditi o tome što se tamo događa’

Crveni križ: 'Ako se u Mariupolju hitno ne otvori koridor za evakuaciju dogodit će se najgori scenarij'

FOTO: AFP

Međunarodni odbor Crvenog križa upozorio je u nedjelju da se može dogoditi “najgori scenarij” u Mariupolju, opkoljenom gradu sjeveroistočne Ukrajine ako zaraćene strane ne “dogovore hitno humanitarni koridor” i ponudio je medijaciju. “MOCK kao neutralna organizacija spreman je posredovati da olakša dijalog između strana o humanitarnim pitanjima”, stoji u priopćenju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Vrijeme istječe za stotine tisuća ljudi opkoljenih sukobima. Povijest će s užasom suditi o tome što se događa u Mariupolju ako strane brzo ne postignu nekakav dogovor”, navodi Crveni križ.

“Pozivamo sve strane umiješene u sukobu da prioritet daju humanitarnih imperativima”, rekao je Peter Maurer iz MOCK-a, kako prenosi agencija AFP. Zahtijeva sigurnost za stotine tisuća stanovnika koji su pod neprekidnim bombardiranjima ruskih snaga.

Potreban je precizan odgovor bez odgode

MOCK zahtijeva “precizan dogovor, funkcionalan i bez odgode tako da civili koji žele mogu napustiti grad i otići na sigurno, a da vitalna pomoć dopre do onih koji ne mogu ili ne žele otići”, poručuje.

Da bi humanitarni koridori djelovali, strane moraju dogovoriti modalitete, vremenske odrednice i točne lokacije, borci moraju na vrijeme biti upozoreni i to cjelokupni zapovjedni lanac, a i civili moraju biti upozoreni da budu spremni, navodi Crveni križ. Nadalje je pozvao da putevi budu očišćeni.

Ubijeno 2187 stanovnika

“Važno je da se putanja koridora očisti od svih zapreka”, navodi MOCK. Upozorava na slučaj mina prije nekoliko dana na cesti koja je trebala služiti za evakuaciju.

Gradsko vijeće opkoljenog Mariupolja reklo je ranije u nedjelju da je od početka ruske agresije 24. veljače ubijeno 2187 stanovnika tog lučkog grada na koji je bačeno više od 100 bombi te da je grad na izdisaju i troši svoje posljednje zalihe hrane i vode.

Source link: www.telegram.hr