Pratimo deveti dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim vijestima svakih nekoliko minuta

Uživo: Nato odlučuje o vojnoj intervenciji, Putin upozorio susjedne zemlje da 'ne eskaliraju situaciju'

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Izbio požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja, ugašen je
  • Zelenskij Rusiju optužio za ‘nuklearni teror’
  • Ruske snage zauzele nuklearnu elektranu
  • Jučer je održan drugi krug pregovora, nema primirja
  • Ukrajinci i Rusi dogovorili su sigurne koridore za prolazak civila
  • NATO će raspraviti o vojnoj intervenciji i zabrani letenja iznad Ukrajine

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Putin upozorio susjede da ‘ne eskaliraju situaciju’

12:50 Putin je na današnjoj sjednici Vlade upozorio susjedne zemlje da “ne eskaliraju situaciju” nametanjem ograničenja Rusiji. “Mi nemamo loših namjera prema našim susjedima. Savjetovao bih im da ne eskaliraju situaciju i da ne uvode nikakve restrikcije. Sve svoje obveze ispunjavamo i ispunjavat ćemo ih i dalje”, rekao je na sjednici koja je emitirana.

Panasonic prekida poslovanje s Rusijom i donira poljski Crveni križ

12:40 – Japanska kompanija Panasonic još je jedna u nizu tvrtki koja je odlučila zaustaviti poslovanje s Rusijom, javlja Kyiv Independent. Osim toga, Panasonic će donirati više od 170 milijuna dolara Crvenom križu u Poljskoj, kako bi pomogao u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine.

Lukašenko: Bjelorusija ne sudjeluje i neće sudjelovati u invaziji

12:30 – Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i dalje uvjerava da bjeloruske vojne snage “ne sudjeluju i neće sudjelovati” u invaziji, odnosno u “vojnoj operaciji” u Ukrajini, javlja Reuters. “Vojska Bjelorusije ne sudjeluje u specijalnoj operaciji i ne namjerava sudjelovati u njoj”, kazao, koristeći termin kojim Kremlj opisuje invaziju na Ukrajinu. Kazao je i da Rusija nije zatražila bjelorusko sudjelovanje u ratu. “Nemate razloga za zabrinutost”, dodao je. Ruska vojska, podsjetimo, započela je invaziju na Ukrajinu i iz Bjelorusije.

Napredovanje ruskih trupa prema Nikolajevu za sada zaustavljeno

12:28 – Napredovanje ruskih trupa prema lučkom gradu Nikolajevu za sada je ipak zaustavljeno, objavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika. Ova informacija stiže malo nakon što je lokalna vlast javila da ruske snage ulaze u grad. Inače, Nikolajev je jedna od ključnih luka na Crnom moru, javlja BBC. Zauzimanje Nikolajeva ruskim snagama bi otvorilo put prema strateški važnom lučkom gradu na jugu – Odesi.

Uživo: Nato odlučuje o vojnoj intervenciji, Putin upozorio susjedne zemlje da 'ne eskaliraju situaciju'

Položaj ruskih trupa screenshot bbc

Ukrajinski ministar kulture traži uvođenje zabrane letenja iznad Ukrajine

12:10 – Ukrajinski ministar kulture Aleksandr Tkačenko rekao je da ruske snage uništavaju ukrajinsku kulturnu baštinu. “Većina Putinovih ratnih zločina odvija se iz zraka”, rekao je i pozvao NATO da uvede zonu zabrane letenja iznad Ukrajine. To je u više navrata zazivao i ukrajinski predsjednik Zelenskij, a danas se pojavila infomracija da će se o tome raspraviti na sastanku NATO-a. “Putin želi uništiti europsko kulturno nasljeđe. Želi ga izbrisati s lica zemlje”, kazao je ukrajinski ministar, prenosi CNN.

Borrel traži sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti

12:05 – Zbog ruskog napada na najveću nuklearnu elektranu u Europi, potpredsjednik EK Josep Borrel traži sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Kaže, napad na nuklearku mogao je imati “katastrofalne posljedice i ugroziti cijelu Europu” i “moraju prestati odmah”.

U napadu na nuklearku poginula tri ukrajinska vojnika

11:55 – U ruskom napadu na nuklearnu elektranu Zaporižje poginula su tri ukrajinska vojnika, a još dvojica su ranjena, objavila je kompanija koja upravlja nuklearkom, prenosi NY Times.

Ukrajina: ruske trupe ušle su u grad Nikolajev

11:35 – Pojavile su se prve informacije da su ruske trupe ušle u grad Nikolajev, javlja dopisnik Reutersa, pozivajući se na lokalne vlasti. Riječ je o lučkom gradu koji se nalazi zapadnije od Hersona, prvog većeg ukrajinskog grada koji je pao pod rusku kontrolu.

Zelenskij se javio na društvenim mrežama

11:30 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij javio se ponovno putem Facebooka. Poručio je, među ostalim, kako su “preživjeli noć koja je mogla zaustaviti Ukrajinu i Europu”. Tu se, naime, osvrnuo na napad ruskih snaga na najveću nuklearnu elektranu u Europi, Zaporižje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je napad na nuklearku mogao izazvati uništenje koje se može usporediti sa šest Černobila. Zelenskij se u videu obratio izravno i Rusima, rekavši im da bi trebali prosvjedovati zbog zauzimanja nuklearke. “Ruski narode, kako je ovo moguće”, poručio im je.

U tijeku je sastanak NATO-a

11:20 – U središtu NATO-a u Bruxellesu traje sastanak šefova diplomacija zemalja članica. Na sastanku će raspravljati o uvođenju zone zabrane letenja iznad Ukrajine, kao i o mogućoj intervenciji, javlja Financial Times. Poslijepodne se održava i izvanredni sastanak šefova diplomacija EU-a, kojima će se pridružiti američki državni tajnik Antony Blinken i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, britanska i kanadska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i Melanie Joly te ukrajinski ministar Dmitro Kuleba. Sudjelovanje ministrice Truss prvo je sudjelovanje nekog britanskog dužnosnika na sastanku EU-a nakon Brexita.

Britanija bi izbjeglice iz Ukrajine mogla smjestiti u zaplijenjene vile ruskih oligarha

11:10 – Britanske vlasti planiraju izbjeglice iz Ukrajine, čiji broj iz dana u dan raste, smjestiti u zaplijenjene vile ruskih oligarha, prenose tamošnji mediji. To je izjavio britanski ministar pravosuđa Dominic Raab dok je branio odgovor UK-a na rusku invaziju Ukrajine. U intervjuu za LBC radio, Raab je na pitanje može li Britanija zaplijeniti imovinu ruskih tajkuna rekao da mogu “ako imaju pravnu osnovu za to”.

Istodobno, britanski premijer Boris Johnson sazvao je hitnu sjednicu vijeća sigurnosti UN-a nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu.

‘Ruske snage žele okružiti Kijev’

10:54 – Ruske snage fokusirane su na to da okruže Kijev, rekao je ukrajinski ministar obrane. Kaže da su se ruske trupe zaustavile na otprilike 60 kilometara od glavnoga grada. Kazao je i kako su ruske snage “iscrpile većinu svojih rezervi” i da se pripremaju za dolazak dodatne opreme i snaga sa juga i istoka zemlje.

U međuvremenu, ruska vlada objavila je video ulaska ruskih vojnih trupa u kijevsko područje, a snimku donosi Reuters.

NATO će raspraviti o uvođenju zone zabranjenog leta iznad Ukrajine

10:39 – Uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, španjolski ministar rekao je da će raspraviti o mogućoj intervenciji i uvođenju zone zabrane letenja iznad Ukrajine, javlja na Twitteru dopisnik Financial Timesa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u više navrata pozivao Zapad da razmotri zonu zabrane letova za ruske zrakoplove iznad Ukrajine, a ovo je prvi put da je potvrđeno da će se o tome raspravljati.

Rusija za požar u nuklearnoj elektrani okrivila Ukrajinu

10:30 – Rusija je okrivila Ukrajinu za izbijanje požara u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koju su noćas granatirale ruske snage, prenosi Sky News. Ruski dužnosnici iz ministarstva obrane nisu iznijeli dokaze za svoje optužbe, ali tvrde da se radi o “monstruoznoj provokaciji”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Putinove su snage sinoć granatirale i zauzele Zaporižje, najveću nuklearnu elektranu u Europi. Izbila je vatra, za koju su ukrajinski službeni izvori tvrdili da se nalazi kod jednog od reaktora. Ukrajinske vlasti su kasnije javile da je nuklearna elektrana osigurana i da nema opasnosti te je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila da požar nije oštetio ključnu opremu.

Borrel: Sve opcije su na stolu

10:25 – Uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, potpredsjednik Europske komisije Josep Borrel rekao je da su “sve opcije na stolu”. Naime, novinari su ga pitali hoće li EU stopirati uvoz ruskog plina. “Razmotrit ćemo sve mogućnosti”, kazao je.

Ukrajinska mornarica namjerno potopila brod da ga ne zauzmu Rusi

10:15 – Ukrajinska mornarica namjerno je u četvrtak potopila vodeći brod svoje crnomorske flote kako bi spriječila da ga zauzme ruska vojska, kazao je ruski ministar obrane Oleksij Reznikov. Riječ je o brodu koji je bio na popravku u trenutku kada je rat u Ukrajini počeo, a pošto se radovi nisu mogli završiti na vrijeme, kapetan ga je odlučio potopiti.

Stoltenberg: Napad na nuklearku pokazuje bezobzirnost ovog rata

10:05 – Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da ruski napad na nuklearnu elektranu u Ukrajini pokazuju “bezobzirnost ovog rata i koliko je važno da završi”. Istaknuo je da će na današnjem sastanku NATO ministara vanjskih poslova raspravljati o zajedničkom odgovoru na “brutalnu rusku invaziju” kao i o dugoročnim posljedicama.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken, koji je uz Stoltenberga davao izjavu za medije, kazao je da će NATO razmotriti koji su im sljedeći koraci. “Ne tražimo sukob, ali ako sukob dođe do nas spremni smo za njega i branit ćemo svaki pedalj teritorija NATO-a”.

Nadovezao se Stoltenberg: “NATO nije dio sukoba. Ne tražimo rat niti sukob s Rusijom, ali istovremeno ne smije biti nedoumica oko naše predanosti da zaštitimo sve saveznike”.

Raste broj žrtava u Černjihivu

09:55 – U Černjihivu je do sada u raketnim napadima poginulo 47 osoba, kažu regionalne vlasti. Iz tog grada na sjeveru Ukrajine jučer su pristizale strašne slike granatiranja, a zbog stalnih napada spasioci nisu mogli nastavati s radom, tvrdi lokalna hitna služba.

Rusija uvodi izvanredno stanje?

09:43 – Vijeće ruske federacije za danas je zakazalo izvanredni sastanak, piše The Guardian koji nadalje navodi kako su se pojavile spekulacije da će na tom sastanku biti uvedeno izvanredno stanje u Rusiji. Time bi, pak, vlast dobila znatno veće ovlasti, dok će građanima biti ograničeno kretanje i sloboda govora. Prema priopćenju Vijeća federacije, sastanak je zakazan kako bi se razgovaralo o paketu antikriznih mjera kao odgovoru na sankcije Zapada, a informaciju o uvođenju izvanrednog stanja jučer je demantirao glasnogovornik Kremlja.

Britanski ministar: Putin riskira zatvor zbog ratnih zločina

09:38 – “Vladimir Putin riskira zatvorsku kaznu za ratne zločine koje provode njegove snage u Ukrajini”, rekao je britanski ministar pravosuđa Dominic Raab za Times Radio. Pravni stručnjaci su za Telegram analizirali može li Putin zaista završiti u Haagu. Više o tome pročitajte OVDJE.

Ruski parlament izglasao zakon koji širenje ‘lažnih vijesti’ čini kaznenim dijelom

09:25 – Ruski parlament je izglasao zakon koji širenje “lažnih vijesti” o njihovim oružanim snagama smatra kaznenim dijelom, javlja Guardian. Zakon koji je u Dumi prošao treće, ujedno i posljednje čitanje, tako predviđa zatvorske kazne za sve one koji namjerno šire lažne informacije. Tako bi oni koji budu okrivljeni za širenje ‘fake newsa’ o “vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini” mogli dobiti do tri godine zatvora.

Kazna zatvora može se povećati i na 10 godina, ukoliko pojedinac “koristi lažne dokaze”, a ukoliko objava “lažnih vijesti” vodi do “ozbiljnih posljedica”, kazna se može popeti i do 15 godina zatvora.

Latvijski ministar: NATO bi trebao razmotriti sve opcije

09:14 – Latvijski ministar vanjskih poslova rekao je za BBC da bi NATO trebao “razmotriti sve opcije” kada je u pitanju direktan konflikt s Rusijom. Vlade “ne bi trebale isključiti” ni kakve resurse da zaustave ovu invaziju, kazao je Edgars Rinkevičs. No, dodao je i da treba razumijeti da se neke NATO odluke mogu donijeti samo “ako se zemlje koje imaju potrebna sredstva dogovore o tome”.

Ranije danas je bivši ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk za BBC kazao da “ostale europske zemlje ne razumiju dokle će Putin ići” te je dodao da bi čelnici država trebali ponuditi direktnu vojnu pomoć, prenosi Guardian.

U Žitomiru bombardirana škola

8:50 Rusi su bombardirali školu u Žitomiru, gradu na zapadu Ukrajine. Vijest je potvrdio gradonačelnik, a prenosi ukrajinski parlament na svom Twitter profilu. Škola je uništena, a podaci o žrtvama se još uvijek prikupljaju. U tijeku je akcija spašavanja.

Kina traži od svih strana da jamče sigurnost ukrajinskih nuklearki

8:40 Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zatražilo od svih strana da zajamče sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, nakon što je požar buknuo u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižje nakon napada ruskih snaga. “Pratit ćemo stanje i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, izbjegnu eskalaciju i zajamče sigurnost relevantnih nuklearnih postrojenja”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na dnevnom brifingu.

Ukrajina: ‘Rusija je iscrpila većinu svojih operacijskih rezervi’

8:22 Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija iscrpila većinu svojih operacijskih rezervi pokušavajući zauzeti Kijev i da sada dobivaju pojačanja od drugih divizija. Potvrdili su da su ruske snage okružile Mariupolj. Navode i kako se skupina ruskih vojnika povukla iz pomorskih baza na Crnom moru te da Rusija i dalje priprema iskrcavanje trupa u mjestu Zatoka.

Moskovska burza ostaje zatvorena

8:18 Moskovska burza ostat će zatvorena i četvrti dan za redom, najavila je ruska središnja banka. Poručili su i da smanjuju naknadu od 30 posto za kupnju stranih valuta na 12 posto za pojedince. Taj potez ruska središnja banka poduzela je jučer kako bi pokušala ublažiti ekonomski udar zapadnih sankcija.

Britanija: ‘Mariupolj je pod ukrajinskom kontrolom, ali okružen ruskim snagama’

8:14 Mariupolj je i dalje pod ukrajinskom kontrolom, ali je najvjerojatnije okružen ruskim snagama, navodi britansko ministarstvo obrane. Poručili su i da su ruske snage izvele “intenzivne udare” na civilnu infrastrukturu u gradu.

Istaknuli su i da su razine radijacije u normalnim granicama nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja.

Rusija strane državljane koji se bore za Ukrajinu neće smatrati vojnicima

8:01 Ruska vojska strane državljane koji se bore na strani Ukrajine zakonski neće držati borcima u ratu i time ih neće smatrati ratnim zarobljenicima ako ih zarobe na ratištu, kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenosi Washington Post. Ako budu zarobljeni strani državljani mogu očekivati suđenje u Rusiji, navodi ruska agencija TASS.

Konašenkov je sve strane državljane koji “planiraju boriti se za kijevski nacionalistički režim” pozvao da “deset puta promisle prije nego što se na to odluče”. Inače Rusija je jučer Hrvatsku optužila da šalje 200 plaćenika u Ukrajinu te su htjeli uručiti notu vojnom atašeu iz hrvatskog veleposlanstva. On ju je odbio. Više o tome pročitajte OVDJE.

Rusija ograničava pristup stranim medijima

7:51 Rusija ograničava pristup za BBC, Deutsche Welle, Radio Slobodu i latvijski istraživački medij Meduza, javlja AFP. Ti mediji su navodno blokirani i na ruskom internetu, tvrdi Ljubov Sobol, savjetnik zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. “Putin ne želi da Rusi znaju istinu o ratu, da Rusi umiru i da nam se gospodarstvo urušava”, napisao je Sobol.

BBC je već počeo emitirati u Ukrajini i Rusiji preko kratkodometnih radio valova. Do ovog poteza Rusije dolazi nakon što je EU zabranio emitiranje ruskim medijima na svom teritoriju, a isto razmatra i UK.

Airbnb će suspendirati djelatnosti u Rusiji i Bjelorusiji

7:46 Tvrtka za kratkotrajno iznajmljivanje Airbnb suspendira sve aktivnosti u Rusiji i Bjelorusiji, najavili su iz kompanije. Nije poznato koliko su proširene aktivnosti Airbnba u te dvije zemlje. Kompanija je ranije ovog tjedna uputilo pismo Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj i ponudila pomoć kod pronalaska smještaja za 100.000 ukrajinskih izbjeglica.

Argentina neće sankcionirati Rusiju

7:40 Argentina neće uvesti sankcije Rusiji, kazao je argentinski šef diplomacije Santiago Cafiero. Smatra da “unilateralne sankcije nisu mehanizam za stvaranje mira ili dijaloga”. Dodao je i da argentinske sankcije ne bi imale previše utjecaja jer njegova zemlja nema velike gospodarske veze s Rusijom. Naglasio je da će Argentina prihvaćati ukrajinske izbjeglice.

Rusi osvojili najveću nuklearnu elektranu u Europi

7:15 Ukrajinski dužnosni javljaju da su nuklearnu elektranu Zaporižja “zauzele vojne snage Ruske Federacije”. Ukrajinski parlament na Twitteru javlja o priopćenju Državnog inspektorata za nuklearnu regulaciju koji navodi se da su informacije o poginulima i ozlijeđenim zasad nepoznate. “Sustavi važni za sigurnost nuklearne elektrane rade”, priopćeno je iz SINR-a. “Promjene u zračenju zasad nisu zabilježene”, napisali su.

Vojni stručnjaci: ruski napad pun neuspjeha i grešaka

7:10 Prvi dani invazije ruske vojske na Ukrajinu bili su iznenađujuća strateška i taktička pogreška obilježena nestašicom hrane i goriva, napuštenim oklopnim vozilima, gubicima zrakoplova i pogibijom vojnika, smatraju američki stručnjaci. “Ako tako ‘zeznete’ za dva ili tri tjedna, mogao bih to razumjeti”, rekao je Scott Boston, viši analitičar obrane u think tanku Rand Corp. “Ali ako se spotaknete već na dovratku na ulazu u kuću, imate problem”, rekao je. Više možete pročitati OVDJE.

Borba kod nuklearne elektrane stala

6:55 Gradonačelnik Energodara, grada kod nuklearne elektrane Zaporižja, potvrdio je da su borbe kod elektrane zasad stale.

Novi pad Wall Streeta

6:50 Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagače zabrinjava produbljivanje ukrajinske krize i rizik od daljnjeg jačanje inflacije zbog snažnog rasta cijena energenata. Dow Jones oslabio je 96 bodova ili 0,29 posto, na 33.794 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,53 posto, na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 13.537 bodova.

Johnson zbog nuklearke traži hitnu sjednicu UN-ova Vijeća sigurnosti

6:45 Britanski premijer Boris Johnson osudio je u petak u priopćenju “neodgovorno postupanje” ruskog predsjednika Vladimira Putina koje može “izravno ugroziti sigurnost čitave Europe”, pošto su ruske snage granatirale nuklearnu elektranu u Ukrajini. Nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Johnson je zatražio sazivanje hitne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti “u narednim satima”.

Nije zabilježena povećana radijacija

6:40 Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promjenu” u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Biden pozvao Rusiju da se makne od nuklearke

6:35 Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o nuklearci Zaporižja, rekao je visoki američki dužnosnik. Biden se pridružio Zelenskom u zahtjevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti na tom području i dopusti vatrogascima i hitnim službama da pristupe mjestu požara, navodi se u priopćenju.

Zelenskij optužio Rusiju za ‘nuklearni teror’

6:35 “Europa se mora probuditi”, poručio je u video poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Optužio je Moskvu da provodi “nuklearni teror” i da želi “ponoviti” katastrofu u Černobilu. Naglasio je kako ruski tenkovi koji su napadali nuklearku imaju termalne kamere pa “znaju što granatiraju”.

“Ako dođe do eksplozije to će biti kraj svih nas – kraj Europe, evakuacija Europe. Samo hitne akcije Europe mogu zaustaviti ruske trupe i spriječiti smrt kontinenta od nesreće u nuklearnom postrojenju”, poručio je Zelenskij. “Nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj povijesti, prvi put u povijesti čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror”, zaključio je.

Ugašen požar u u nuklearnoj elektrani Zaporižja

6:30 Nakon granatiranja ruskih snaga, noćas je buknuo požar u nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi. Jutros je požar ugašen, a ukrajinske vlasti su rekle da je “sigurnost elektrane sada zajamčena”. “Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju”, objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Source link: www.telegram.hr