Raguž o pregovorima u Neumu: Bošnjačka politička strana ovaj put namirisala krv

Izvor: N1

Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke komentirao je za N1 pregovore koji se vode u Neumu. Na pregovore nije pozvan, ali ističe da su se ranije sastali s međunarodnim predstavnicima.

“Mi smo odradili sesiju sastanaka i s predstavnicima EU-a i američke i britanske ambasade prije svih pregovora gdje smo vrlo jasno smo dali do znanja ono što će se iskristalizirati sutra, da do bilo kakvih izmjena izbornog zakona i dogovora neće doći osim u slučaju da međunarodna zajednica ne iskoristi svoj utjecaj nekim prijetnjama i nekim konkretnim proaktivnim koracima ne pritisne domaće aktere”, kaže i dodaje:

“Malo više bi batina trebala proraditi nego mrkva, ali mislim da tu nema ni batine ni mrkve nego čisto da se stvara jedan ambijent alibi opravdanja da se dalo sve da do dogovora dođe, ali do toga neće doći jer to trenutno nikom od aktera nije u interesu. Bošnjačka politička strana je ovaj put doslovno namirisala krv želeći dokrajčiti ljudsko dostojanstvo hrvatskog naroda u BiH”.

Naglasio je da je BiH zemlja tri naroda i da se bilo tko, tko misli da od BiH može napraviti entitet  jednog naroda, vara i ne želi budućnost te zemlje.

“To je dokrajčivanje konstitutivnosti hrvatskog naroda i u BiH i činjenje hrvatskog naroda manjinom u svojoj domovini”, veli.

Naglašava i kako se mora prihvatiti da je realnost da BiH čine tri naroda, a da je pitanje koliko su to direktorica za Zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer, shvatili, nego su došli ispuniti svoju diplomatsku misiju.

“Ja odgovornima smatram hrvatsku stranu u pregovaračkim procesima za koje ja mislim da nisu dovoljno sposobni prezentirati. Ja bih napustio istog trenutka sastanak kada bi netko rekao da se bori za jednu BiH i za BiH jednog naroda, tu žive tri naroda. Hrvatska strana nije jasno artikulirala ono što Hrvati žele”, rekao je.

Zaključio je kako je “ovo kupovanje vremena i politički marketing pred opće izbore koji će se održati najesen u BiH”.

Source link: ba.n1info.com