Žiofre: Reformski proces za jačanje nezavisnosti pravosuđa treba nastaviti

Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije Emanuelom Žiofreom o rezultatima referenduma i činjenici da su građani Srbije razumeli važnost promena koje vode ka nezavisnijem i efikasnijem pravosuđu i predstavljaju najvažniji korak u daljim reformama u oblasti vladavine prava, saopšteno je iz Vlade.

Žiofre je pozdravio završetak tog važnog koraka u reformi Ustava koji je u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje EU.

On je poručio da reformski proces za jačanje nezavisnosti pravosuđa treba nastaviti, posebno izmenama zakona za efektivno sprovođenje ustavnih amandmana, u skladu sa evropskim standardima, uz angažovanje Venecijanske komisije.

Brnabić je uputila protest zbog poteza Kosova kada je u pitanju sprovođenje referendumu na teritoriji Kosova i onemogućavanju da se ostvari jedno od osnovnih prava – prava glasa.

Brnabić i Žiofre razgovarali su i o njenoj predstojećoj poseti Briselu, 25. januara, gde će učestvovati na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje.

Source link: www.danas.rs