Zaharova o BiH: Rusija će svaku upotrebu Bonskih ovlašćenja smatrati provokacijom

Izvor: Facebook

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u intervju za novinsku agenciju TASS navela je da će se svaka upotreba Bonskih ovlašćenja smatrati provokacijom.

«Nemački državljanin Kristijan Šmit ne može se smatrati visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, budući da Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju kojom se on odobrava na ovu funkciju. Izjava ‘o imenovanju Šmita’ koju su 27. maja dali akreditovani u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za implementaciju Mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu (UO PIC) nije dovoljno», rekla je Zaharova.

Istakla je da Šmit nema legitimitet neophodan za obavljanje funkcije visokog predstavnika kao i da je Rusija bila primorana da suspenduje učešće na sastancima Upravnog odbora Veća za implementaciju mira.

Ona smatra da je apsurdna situacija u kojoj jedan stranac koga ne biraju građani BiH, meša se u unutrašnje stvari zemlje, ne snosi nikakvu odgovornost za svoje postupke i zamenjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

S tim u vezi, ističe Zaharova, srpski narod s pravom odbija da prizna Šmita kao legitimnog predstavnika međunarodne zajednice.

«Visoki predstavnik nije odgovoran čak ni sudovima – ni domaćim ni međunarodnim. U evropskoj demokratskoj zemlji, kakva i jeste BiH, ne bi trebalo biti mesta za takvu strukturu, čije su aktivnosti suprotne principima vladavine prava», rekla je Zaharova.

Dodala je da pristup međunarodne zajednice u procesu stabilizacije BiH zahteva izbalansiran pristup.

Source link: www.kosovo-online.com