Vladajući pozivaju na docijepljivanje boosterom kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav, a ne isključuju ni nove mjere prije Božića

U Britaniji se omikron širi nevjerojatnom brzinom, procjenjuje se da se dnevno zarazi 200.000 ljudi. Evo što dosad znamo

FOTO: AFP

Prvi slučajevi zaraze omikron varijantom koronavirusa u Velikoj Britaniji su potvrđeni prije više od dva tjedna, u subotu 27. studenog. Danas su Britanci potvrdili prvu smrt od posljedica zaraze omikronom koji se od pojave ubrzano proširio britanskim otočjem. Iako je u Britaniji službeno oko 4700 slučajeva omikrona, britanska zdravstvena agencija vjeruje da nova varijanta čini 20 posto svih slučajeva zaraze u Engleskoj. Procjenjuju da se dnevno zarazi čak 200.000 ljudi, ustvrdio je ministar zdravstva Sajid Javid.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tijekom vikenda zbog te varijante je podignut stupanj uzbune na četvrtu razinu, drugu najvišu u zemlji, koja označava pojačan prijenos virusa, a kako bi suzbili daljnje širenje omikrona u Britaniji su od danas na snazi i preporuke za rad od kuće.

Dodatne mjere još treba potvrditi parlament, a premijer Boris Johnson, koji je jučer upozorio na “plimni val omikrona”, danas nije htio isključiti mogućnost novih, strožih ograničenja tijekom blagdana. Donosimo pregled trenutne epidemiološke situacije i priprema za borbu protiv omikrona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prva smrt i 200.000 zaraženih dnevno

Britanski zdravstveni sustav je zbog omikrona danas stavljen na najviši stupanj pripravnosti. Do toga dolazi zbog porasta broja novozaraženih omikronom, koji je u posljednja 24 sata za 50 posto veći nego dan prije. Danas je zabilježeno dodatnih 1576 slučajeva te je ukupan broj oboljelih od nove varijante sada 4713. Međutim, mnogi smatraju da je stvarni broj zaraženih omikronom znatno veći, jer ne analiziraju svaki pozitivni test kako bi utvrdili o kojoj se varijanti radi.

“Nijedna varijanta nije se širila ovako brzo”, rekao je danas prvi čovjek britanskog zdravstva, ministar Sajid Javid. Istaknuo je da tamošnja agencija za zdravstvenu sigurnost procjenjuje da se omikronom dnevno zarazi oko 200.000 ljudi, potvrdili su za Guardian. Govoreći u parlamentu Javid je naglasio kako omikron čini više od 20 posto svih slučajeva zaraze u Engleskoj, te čak 44 posto u Londonu. Javid vjeruje da će kroz 48 sati omikron postati dominantna varijanta u engleskoj prijestolnici.

Javid je kazao da je trenutno hospitalizirano 10 osoba zaraženih omikronom upozorivši kako očekuje porast pacijenata na bolničkom liječenju, a i smrti u narednim tjednima. Upravo je njegov šef, premijer Boris Johnson potvrdio danas da je najmanje jedan pacijent zaražen novom varijantom preminuo. “Stoga mislim da moramo zaboraviti na ideju da je to na neki način blaža verzija virusa i shvatiti da se brzo širi populacijom i prepoznati brzinu kojom se širi zemljom”, rekao je Johnson.

Pao sustav zbog interesa za booster dozu

Johnson je pozvao građane da se cijepe booster dozom kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sustava. Vladajući su mjesec dana ranije nego što su planirali omogućili da svi odrasli od danas mogu dobiti booster dozu. Građani su, prema svemu sudeći, poslušali Johnsona, ali je to dovelo do velikih gužvi na punktovima za cijepljenje te je vladina internetska stranica za naručivanje danas pala zbog prevelikog interesa. Booster doza uskoro bi mogla biti uvjet za dobivanje covid potvrda otkrio je danas ministar zdravstva Javid.

Naime, Johnson je prošle srijede najavio prelazak na plan B ograničenja u Britaniji i pozvao sugrađane da od danas, ako to mogu, rade od kuće. Sutra će pak parlament odlučivati hoće li podržati i dodatne mjere – negativan kućni test na koronavirus za ulazak u noćne klubove i na velike događaje, koje bi na snagu stupile dan kasnije u srijedu. Iznimka za tu mjeru će biti oni koji su primili dvije doze cjepiva. “Kada odrasli budu imali razumnu šansu dobiti booster dozu cjepiva, namjeravamo promijeniti tu iznimku i tražiti booster dozu”, rekao je, pak, Javid u parlamentu.

Novim mjerama, tzv. planu B, protivi se veliki broj Johnsonovih stranačkih kolega u parlamentu, no, kako ističu britanski mediji, očekuju se da će one s lakoćom proći glasanje, jer su ih najavili podržati oporbeni Laburisti. Javid je, braneći plan B, posudio omiljenu rečenicu hrvatskog Stožera i Vlade: “Čak i s planom B imat ćemo neke od najliberalnijih mjera u Europi”.

Johnson ne odbacuje nove mjere prije Božića

Johnson, koji je sinoć u obraćanju javnosti upozorio na “plimni val omikrona”, danas je u izjavi za medije u više navrata odbio isključiti mogućnost uvođenja novih ograničenja prije Božića. “Više puta sam tijekom pandemije rekao da pazimo kako se situacija razvija i da ćemo poduzeti sve potrebne korake da zaštitimo zdravlje javnosti. Smatramo da su koraci koje poduzimamo, plan B, uz ubrzavanje kampanje docjepljivanje, ispravan put”, kazao je Johnson.

U nedjelju su britanski zdravstveni dužnosnici podigli stupanj uzbune zbog “brzog širenja” zaraze omikron varijantom koronavirusa. Stupanj uzbune su podigli s treće na četvrtu razinu, što je druga najviša razina i znači da je “prijenos virusa pojačan te da je pritisak na zdravstvene službe opći i velik ili da je u porastu”. Potpuno cijepljene osobe će od sutra pak moći izbjeći odlazak u samoizolaciju ako će biti kontakti zaraženih, pa makar se radilo o omikronu. Umjesto samoizolacije moći će se svakodnevno testirati sedam dana.

Nove mjere uvode se i u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. U Škotskoj su, na primjer, propisali stroža pravila za samoizolaciju, dok škotska premijerka Nicola Sturgeon poziva ljude da otkažu božićne zabave na radnom mjestu. Wales pak od građana traži da se testiraju prije izlaska, čak i kod odlaska u kupovinu ili u posjet drugima. Isto tako pozivaju na nošenje maski u kafićima i restoranima dok se ne jede ili pije. Velška vlada je također najavila preispitivanje trenutnih epidemioloških mjera svakog tjedna.

Source link: www.telegram.hr