Pratimo 92. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Ukrajina: Rusi žele zbrisati Severodonjeck s lica zemlje; Orban proglasio izvanredno stanje

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Zelenski: Situacija u Donbasu izuzetno teška
  • Regionalni guverner: Rusi odlučili uništiti grad Severodonjeck
  • U Mađarskoj na snazi izvanredno stanje
  • Ukrajina: U Mariupolju je ubijeno 22.000 stanovnika
  • Zarobljeni zapovjednik Azova tvrdi da nije izložen nasilju

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Azova kratko razgovarao sa suprugom

8:45 Jedan od zarobljenih zapovjednika pukovnije Azov, koja je donedavno branila Mariupolj, uspio se čuti sa suprugom, a Guardian prenosi dijelove njihova razgovora. Podsjetimo, posljednja skupina branitelja iz tamošnje čeličane Rusima se predala u petak.

Denis Prokopenko u kratkom telefonskom razgovoru rekao je da zarobljenici nisu izloženi nasilju.

“Pitala sam ga kako je, rekao je da je OK. Iz drugih izvora sam čula da su uvjeti u kojima ih drže zadovoljavajući”, kazala je Katarina Prokopenko Guardianu.

Ukrajina: U Mariupolju je ubijeno 22.000 stanovnika

8:30 “Mariupolj je sada grad duhova”, rekao je savjetnik gradonačelnika Petro Andriuščenko. Govoreći za CNN, rekao je da se procjenjuje kako je 22.000 stanovnika ubijeno u tri mjeseca rata. Ova informacija za sada nije neovisno potvrđena.

Zelenski: Situacija u Donbasu izuzetno teška

8:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je situaciju u istočnoj regiji Donbas “izuzetno teškom” i ustvrdio da je redovita opskrba Ukrajinom oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti. Tijekom uobičajenog obraćanja javnosti u utorak navečer, Zelenski je rekao da je “puna snaga ruske vojske bačena u napad na Donbas”.

“Liman, Popasna, Severodonjeck, Slovjansk – okupatori žele uništiti sve tamo”, rekao je, misleći na gradove u istočnoj Ukrajini oko kojih se vode najteže borbe. “Stoga je opskrba Ukrajine teškim naoružanjem – MLRS-ovima, tenkova, protubrodskim i drugim oružjem – najbolja investicija u održavanje stabilnosti u svijetu i sprječavanje mnogih teških kriza koje Rusija još planira ili je već izazvala”, dodao je.

U Mađarskoj na snazi izvanredno stanje

8:20 Od ponoći je u Mađarskoj na snazi izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Mađarski premijer Viktor Orban uveo je drugo izvanredno stanje, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini dok prvo izvanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa istječe u utorak idućeg tjedna, javljaju novinske agencije.

“Svijet je na rubu gospodarske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi financijsku sigurnost svojih obitelji”, objavio je na Facebooku mađarski čelnik.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Orban, koji je 3. travnja osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije, kako bi spriječio migracije, a zatim i u pandemiji covida-19, prenosi Reuters. Novo izvanredno stanje opet će omogućiti Orbanovoj vladi da donosi mjere po hitnom postupku, bez parlamenta.

Regionalni guverner: Rusi odlučili uništiti grad Severodonjeck

8:00 Ruske trupe napreduju na istoku Ukrajine, posebno u smjeru industrijskog grada Severodonjecka, javlja agencija AFP. Regionalni guverner regije Lugansk kazao je da je situacija u tom gradu “jako teška” te da postaje samo gora. U pitanju je “sveobuhvatna ofenziva u svim smjerovima”, poručio je na svom Telegram kanalu.

“Ruska vojska odlučila je potpuno uništiti Severodonjeck. Oni ga brišu s lica zemlje”, tvrdi Sergij Hajdaj.

Source link: www.telegram.hr