Predsjednik države zvijezda je jednog od najvećih tvistova u povijesti hrvatske demokracije. Može li na tome politički profitirati?

Zagreb, 091221. Ured Predsjednika. Za izniman doprinos medjunarodnom polozaju i ugledu Republike Hrvatske te razvoju odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim drzavama i narodima, Predsjednik Republike Zoran Milanovic odlikovao je Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom. Na fotografiji: Jadranka Kosor.HANZA MEDIA

Obrat je bio doista spektakularan. Zoran Milanović izabran je za predsjednika Republike glasovima dominantno lijevih birača, sitih zazivanja jugoslavenskih jogurta Kolinde Grabar-Kitarović i korupcijskih repova Milana Bandića. Na valu tipično lijevih obećanja o kvalitetnom životu od rada, ženinom pravu na izbor, pravima istospolnih zajednica te zelenoj, a ne sivoj ekonomiji.

A onda, kada je došao na vlast, preokrenuo je kaput. I što vrijeme više odmiče, sve češće zagovara ideje kojima se hrani radikalna desnica. Antifašisti su za njega šibicari koji se prodaju za 100 tisuća kuna, GONG-ovci «kruhoborci» koji se bore za komad tuđeg kruha, Odbor Vijeća Europe, koji je progovorio o zlostavljanjima hrvatske policije na granici, štetočine su koji zabadaju nos i dijele lekcije, Milorad Dodig je najmanji problem u BiH, Srebrenica nije genocid, Branimiru Glavašu je vratio čin i odličja, a s ubojstvom Aleksandre Zec država nema ništa.

U jednom od najvećih tvistova u povijesti hrvatske demokracije predsjednik Republike postao je političar nad čijim se potezima zgraža ljevica i kojemu danas zdušno aplaudira tvrda desnica. Može li u takvom obratu Milanović politički profitirati?

– Ovakvi tvistovi nisu neuobičajeni. I Milan Bandić je od socijaldemokrata na kraju počeo bitno naginjati desnim, konzervativnim stavovima. Kod Milanovića je ključno što će napraviti konkurencija. Ako se na ljevici pojavi vjerodostojan kandidat, onda bi on mogao imati problema – ističe poznati splitski stručnjak za politički marketing Jerko Trogrlić.

Milanović, prema njegovim riječima, izjavom o obitelji Zec koja je civilizacijski, više nego svjetonazorski problem, nije dobio nikog novog, a izgubio je jako puno među onima koji su ga 2019. izabrali za predsjednika.

'Stavovi su mu isključivi'

– Priča o otkupu grijeha i žrtvi ispričana na način na koji ju je on ispričao može biti dočekana pozitivno u krajnjem desnom dijelu biračkog tijela, no oni će, kada dođu izbori, imati svojeg kandidata. I svoj glas neće dati Milanoviću – smatra Trogrlić.

Postoji, naravno, i mogućnost da se s lijeve strane nitko ne profilira.

– Koliko god ljevica bila razočarana, sve će ovisiti o tome hoće li se pojaviti relevantan kandidat ljevije od Milanovića za kojega bi oni mogli glasati, a koji bi imao šanse ući u drugi krug. Jer ako njega ne bude bilo, Milanović nastupa tako da uništava prostor za kandidate od centra prema desno, a na desnici ionako nema velike konkurencije. Zato će vjerojatno vagati do zadnje godine mandata i tek tada će odabrati kojim će smjerom krenuti – analizira Trogrlić.

Do sada je dvoje hrvatskih predsjednika bilo prilično popularno sve do zadnje godine svojeg mandata. I Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar-Kitarović rejting je u zadnjoj godini počeo opadati i na koncu su izgubili izbore.

– Milanović je otišao poprilično od svojeg inicijalnog stava, pa sad mnogi tvrde da bi on bio puno autentičniji predsjednik HDZ-a nego što je to Plenković. Milanovićevi stavovi su isključivi i on će u jednom trenutku morati odabrati stranu – ocjenjuje ovaj stručnjak.

U predsjednikovu govoru više nema latinskog, on govori jezikom koji je svima razumljiv.

– On više ne gađa intelektualnu publiku, on ide na masu, no takav populizam nije lako «voziti» pet godina. Donald Trump je uspio jednom, no drugi put nije. Milanović svaki dan komentira nešto, i to na način da bude bombastično. On svaki dan želi dati gol. Nakon nekog vremena te bombe više nitko neće ni primjećivati, a može se dogoditi i da mu neka od njih pukne u rukama, kao što se to dogodilo sa slučajem ubojstva obitelji Zec, kojim je apsolutno poništio pobjedu u verbalnom duelu s ministrom obrane Mariom Banožićem – ističe Trogrlić.

Hoće li ljevica kazniti Milanovića zbog njegova zaokreta, uvelike će ovisiti o tome hoće li uspjeti iznjedriti relevantnog protukandidata. Jer, budimo realni: da nije bilo Miroslava Škore, Kolinda Grabar-Kitarović i danas bi bila predsjednica Republike.

Sada je samo pitanje hoće li Milanović dobiti nekog svojeg, lijevog Škoru koji bi mu mogao pomrsiti račune. Ili je ljevica toliko atrofirala da će im Milanović, koji se ruga Europskoj uniji, relativizira genocid u Srebrenici i štiti Dodiga, i dalje biti prihvatljiv izbor.

Dvjesto milijuna eura je maznuto!

Nakon što se posljednjih dana propisno osramotio komentirajući na neprimjeren način ubojstvo Aleksandre Zec, Zoran Milanović u petak se vratio svojem ziceru. Ponovno je, naime, napao ministra obrane Marija Banožića. I pritom ustvrdio da je 200 milijuna eura iz nabave aviona – ukradeno.

– Nadam se da ti avioni neće na kraju koštati milijardu i 300 milijuna eura. Jer to je ozbiljan problem. To se knjiži u MORH-u. Dvjesto milijuna eura je maznuto, nestalo je – izjavio je predsjednik Republike na proslavi 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na izravno novinarsko pitanje tko je maznuo novac, Milanović je kazao: «Ajoj, ajmo dalje», izrazivši pritom nadu da premijer traži novoga ministra.

Source link: slobodnadalmacija.hr