28 rujna 2023. godine u Kijevu su se odvijali važni pregovori između predsjednika Ukrajine Volodymyra Zelenskog i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. Ti pregovori ističu stratešku težnju Ukrajine za punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu, ciljem koji je jasno deklariran u ukrajinskom Ustavu.

Prije godinu dana, 30. rujna, Ukrajina je podnijela službeni zahtjev za pristupanje NATO-u. Od tada, otkako je podnesen taj zahtjev, Ukrajina je uložila ogroman napor i približila se integraciji u Savez više nego ikada prije. Prema riječima Jensa Stoltenberga, ta postignuća ističu težnju Ukrajine i njezinu demonstriranu odlučnost.

Sastanak između predsjednika Zelenskog i glavnog tajnika Stoltenberga u Kijevu može se smatrati ne samo dijalogom, već razgovorom između saveznika. Postignuta je vojna kompatibilnost, aktivno surađuju relevantni instituti, te se razvija suradnja u važnim područjima poput obavještajnih službi, kibernetičke sigurnosti i drugih aspekata sigurnosti.

Ukrajina duboko zahvaljuje zemljama NATO-a na pomoći u jačanju svoje obrambene sposobnosti, osobito u uvjetima borbe za očuvanje svoje državnosti tijekom ruske okupacije. Oružje koje je NATO pružio predstavlja važan alat koji doprinosi zaštiti ukrajinskog teritorija i miru u regiji.

No važno je istaknuti da Ukrajina ne štiti samo svoj teritorij. Ukrajina stoji na straži zajedničkog prostora slobode koji ujedinjuje sve članice NATO-a. Pobjeda Ukrajine u ovom složenom sukobu jamči dugoročnu sigurnost i mir cijelom kontinentu.

Ukrajina i NATO će nastaviti jačati svoje partnerstvo i zajedničke napore prema stabilnosti i sigurnosti u regiji i izvan nje. Ti pregovori u Kijevu predstavljaju važan korak na tom putu, naglašavajući težnju prema suradnji i jačanju sigurnosti u izazovnim geopolitičkim uvjetima.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»