Motiv Fouada L. još nije poznat

PišeHelena Kolar


       Tko je počinitelj masakra u Rotterdamu: Neonacist kojeg su hapsili zbog zlostavljanja svog zeca

PišeHina


       Tko je počinitelj masakra u Rotterdamu: Neonacist kojeg su hapsili zbog zlostavljanja svog zeca

FOTO: ANP via AFP PišeHelena Kolar


       Tko je počinitelj masakra u Rotterdamu: Neonacist kojeg su hapsili zbog zlostavljanja svog zeca

PišeHina prije 58 minuta

Fouad L. (32), osumnjičeni počinitelj smrtonosnih napada u Rotterdamu koji su se dogodili u četvrtak, otprije je poznat policiji zbog zlostavljanja životinja, a navodno je imao i mentalnih problema.

Ured državnog odvjetnika upozorio je sveučilišnu bolnicu u nizozemskom lučkom gradu na ponašanje studenta, navodi se u pismu koje su mediji objavili u petak. Student (32) koji je ubio troje ljudi u četvrtak, uhićen je i trebao bi biti priveden pred sud. Njegov motiv još uvijek nije jasan.

Prema pismu, pravosuđe je obavijestilo kliniku Sveučilišta Erasmus da je muškarac poznat policiji i da ima kazneni dosje za zlostavljanje životinja. Pravosuđe je u dopisu upozorilo sveučilište da studentu ne dodijeli doktorsku diplomu. Sveučilište još nije odgovorilo na izvješća.

Dosje za zlostavljanje životinja

U pismu upozorenja tužitelji su naveli da je student na svom mobitelu imao fotografije izbodenih ljudi, kao i nacistički materijal koje je policija pronašla kada je ga je istraživala zbog zlostavljanja životinja, odnosno svog zeca kojeg je držao kao kućnog ljubimca. Lokalni mediji su objavili da je ubojica bio strastveni korisnik platforme 4chan na kojoj je opisivao svoju duboko problematičnu prošlost, između ostalog javno je podijelio da ima dosje zbog mučenja spomenutog zeca 2021. godine.

Njegove objave na 4chanu, koja se obično povezuje s krajnjom desnicom, su većinom sadržavale rasističke, nacističke, antisemitske uvrede kojima je opisivao svoje profesore na sveučilištu. Također je tvrdio da je “je*eni genij” u nekoliko objava, dodajući da je “na granici predviđanja budućnosti”.

Patio od depresije i alkoholizma

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon njegova uhićenja 2021. zbog zlostavljanja životinja, policajci su pronašli dva samostrela u njegovom domu, koje su tužitelji opisali kao “nehigijenske, prljave i prekrivene životinjskim izmetom”, prema objavljenim dokumentima.

Policiji je rekao da je često zaboravljao što je radio dok je bio pijan te da je patio od depresije i ovisnosti o alkoholu, ali nije uzimao nikakve lijekove. U jednoj objavi na 4chanu tvrdio je da je bio suspendiran s predavanja nakon što mu je neki profesor rekao da je “arogantan jer se nije ispričao zbog kašnjenja”, a zatim je napisao svoju antisemitsku uvredu profesora. Rekao je da ga je sveučilišno osoblje stalno napadalo pa bi svoj bijes iskaljivao na zecu.

Osumnjičenik je prvo pucao u 39-godišnju ženu u stanu, priopćila je policija. Njezina 14-godišnja kći teško je ozlijeđena, a kasnije je umrla u bolnici. Muškarac je potom upucao predavača u sveučilišnoj bolnici. Ubijena žena bila je susjeda muškarca i prijavila ga je za okrutnost prema životinjama, javljaju mediji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr