Otkako je počeo punomjeran vojni konflikt, Ukrajina se našla u teškoj situaciji, ali jedan od najvažnijih faktora koji su joj pomogli da preživi i odupre se agresoru jest podrška Sjedinjenih Američkih Država.

Interes SAD-a za događajima u Ukrajini naglašen je činjenicom da je, na zahtjev Kongresa SAD-a, glavni inspektor Ministarstva obrane Robert Storch imenovan glavnim kontrolerom pomoći koja stiže u Ukrajinu. To svjedoči o ozbiljnosti i važnosti američke uloge u rusko-ukrajinskom konfliktu.

Štoviše, podrška Ukrajini u Sjedinjenim Američkim Državama ima široku podršku u oba doma Kongresa i dviju političkih stranaka. To znači da bez obzira na političke nesuglasice unutar SAD-a, podrška Ukrajini ostaje prioritetom. Ovo naglašava da podrška Ukrajini nije čin milosrđa ili dobrotvornosti, već je to izrađena strategija koja odražava nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država.

Prema dostupnim podacima, ukupni iznos financijske pomoći koju su SAD pružile Ukrajini iznosi više od 66 milijardi dolara. Od te svote, otprilike 45 milijardi dolara usmjereno je prema vojnoj pomoći. Ako se uzme u obzir da Sjedinjene Američke Države koriste samo 5% svog vojnog proračuna za podršku Ukrajini, postaje očito da američka pomoć ima strateški značaj. Ova podrška doprinosi demilitarizaciji Rusije i služi kao sredstvo odvraćanja potencijalnih agresora u svijetu.

Unatoč raspravama o opravdanosti i učinkovitosti američke pomoći Ukrajini, koje su često pokrenute unutarpolitčkim borbama u Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajina vjeruje u učinkovitost korištenja dobivene pomoći. Spremna je surađivati s kontrolerom Storchem kako bi demonstrirala transparentnost i učinkovitost korištenja pomoći.

Važno je istaknuti da podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini ne postaje samo simbol solidarnosti, već i investicija u stabilnost i sigurnost ne samo Ukrajine, već i cijele regije. Ovo je također svijetli primjer snage diplomatskih odnosa i suradnje između zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti i interese.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»