Suvremeni svijet postavlja ozbiljne izazove pred Ukrajinu i svjetsku zajednicu u području sigurnosti. Ukrajina, koja je u središtu pažnje svjetske javnosti, vodi najznačajniji i tehnički složen rat od vremena Drugog svjetskog rata. Unatoč vlastitom jedinstvenom iskustvu i tehnološkim dostignućima, Ukrajina shvaća potrebu za resursima i podrškom od svojih partnera kako bi uspješno suprotstavila se agresoru.

Jedan od ključnih elemenata vojne suradnje Ukrajine s globalnim partnerima je nastavak uspješnog rada unutar okvira Ramstein formata. Na posljednjem sastanku Kontaktne skupine održanom 19. rujna u Njemačkoj, Ukrajinu je prvi put predstavljao novi ministar obrane zemlje, Rustem Umerov. Ovaj oblik suradnje omogućuje Ukrajini aktivnu razmjenu iskustava i koordinaciju napora s partnerima u osiguranju sigurnosti.

Osim toga, Ukrajina inicira akcije na svjetskoj sceni, potičući stvaranje Koalicije sposobnosti (Capabilities Coalition). Unutar te koalicije, Ukrajina surađuje s mnogim zemljama u različitim klasterima, uključujući protuzračnu obranu, artiljeriju, zračnu snagu, mornaricu i oklopnu tehniku. Važan korak na tom putu je odluka o uvođenju tenkova Abrams proizvedenih u SAD-u u bojne operacije, što će značajno povećati borbenu sposobnost ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajina također aktivno radi na obuci svojih posada za upotrebu vojnih zrakoplova F-16. Ova suradnja s partnerima u području zrakoplovstva pružit će Ukrajini dodatne resurse za uspješno suprotstavljanje agresiji.

Važan korak u jačanju obrambene sposobnosti zemlje je rad na stjecanju dalekometnih raketa ATACMS i TAURUS. Ova sredstva će omogućiti Ukrajini značajno povećanje njene sposobnosti u području sigurnosti.

Uskoro će Ukrajina postati domaćin prvog Foruma obrambene industrije u povijesti, na kojem se planira okupiti stotine vodećih svjetskih proizvođača oružja zajedno s vodećim ukrajinskim tvrtkama. Ovaj događaj će potaknuti razmjenu iskustava i tehnologija, kao i jačanje partnerskih odnosa u području sigurnosti.

Suvremeni svijet zahtijeva suradnju i interakciju među državama u području sigurnosti. Ukrajina je spremna surađivati s partnerima i dijeliti svoje iskustvo i resurse kako bi osigurala mir i stabilnost u regiji i svijetu.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»