Osumnjičenici su razvili kompleksan sustav kako bi legalizirali novac stečen ilegalnim radnjama

Politika & Kriminal
              Razotkrivena podzemna banka: narkokartel preko nje oprao 180 milijuna eura, pali na neviđeno naivan način

FOTO: AFP/Ilustracija

U zajedničkoj akciji belgijske i španjolske policije te Europola razotkrivena je podzemna banka preko koje su kriminalci oprali najmanje 180 milijuna eura koje su zaradili trgovinom kokaina. Kako je objavio Europol, podzemnu banku koristila je kriminalna skupina državljana Maroka, Španjolske i Belgije.

Navodi se da je kriminalna skupina bila aktivna u Belgiji te su imali podružnice u Nizozemskoj, Španjolskoj, Južnoj Americi i Dubaiju. Tijekom operacije uhićeno je šest osoba, pet u Belgiji i jedna u Španjolskoj, zaplijenjene su tri nekretnine, 1,2 milijuna eura u kriptovalutama, 50.000 eura, luksuzna vozila i satovi, 23 telefona, tri bankovna sefa te stroj za brojanje novca.

Novac ulagali u nekretnine

Osumnjičenici su razvili kompleksan sustav pranja novca koji su zaradili na trgovini kokainom. Droga se, kako navodi Europol, krijumčarila preko europskih luka i aerodroma. Novac su ulagali u luksuzne nekretnine diljem Europe te u nekoliko marokanskih gradova.

Istražitelji su pokrenuli istragu u listopadu 2011. nakon dešifriranja i analiziranja poruka koje su se razmjenjivale preko SKY ECC aplikacije, koje su ukazivale na postojanje kriminalne mreže koja trguje kokainom i pere novac.

Krijumčarili tone kokaina

Tijekom istrage otkriveno je da je kriminalna organizacija prokrijumčarila nekoliko tona kokaina iz Južne Amerike u Europu. Nakon preprodaje droge, zaradili su ogromne količine novca kojeg su trebali legalizirati, pa su osnovali podzemnu banku kako bi to učinili te su, između ostalog, izvlačili novac preko prikrivenih tvrtki.

Source link: www.telegram.hr