General-pukovnik Mihail Teplinski svojedobno je potjeran s ukrajinskog ratišta. Što stoji iza njegova povratka

Rat u Ukrajini
              Kaos u ruskoj vojsci. Naglo vratili zapovjednika kojeg su nedavno otjerali, plaće kasne, moral je na dnu

FOTO: AFP/Telegram

Česta smjena zapovjednika najvišeg ranga nedvojbeno ukazuje na permanentnu krizu vođenja i zapovijedanja. Uzrok nisu samo nekompetentni i korumpirani zapovjednici…

Ruska “specijalna vojna operacija” u Ukrajini ima kronični problem sa sustavom vođenja i zapovijedanja. Zapovjednik zračno-desantnih snaga general-pukovnik Mihail Teplinski vratio se ponovno u službu. Pozvan je da se vrati s odmora 30. ožujka. Ova vijest, koja je gotovo prošla neopaženo, ne bi bila vrijedna pažnje da general-pukovnik Teplinski nije, prije nešto više od dva mjeseca, otjeran s ukrajinskog ratišta bez obrazloženja.

Kad je 11. siječnja 2023. godine načelnik glavnog stožera Vojske Ruske Federacije, general-armije Valerij Gerasimov, na tri mjeseca preuzeo operativno zapovijedanje ruskim invazijskim snagama, prvo je najuren dotadašnji zapovjednik general-armije Sergej Surovikin. Nedugo za njim sa svoje dužnosti na ukrajinskom ratištu otjeran je i prekaljeni zapovjednik ruskih padobranaca, general-pukovnik Mihail Teplinski. Razlog nesporazuma bilo je inzistiranje general-armije Gerasimova na angažmanu padobranskih postrojbi u bitkama za Bahmut.

Sukob s Prigožinom oko unosnih ugovora

Iskusni padobranac, general-pukovnik Mihail Teplinski, usprotivio se upotrebi već iscrpljenih i umornih elitnih postroji kao obične pješadije. Tada je izgledalo da je Bahmut pred padom. Angažiranjem regularnih ruskih postrojbi u zauzimanju grada, slava bi pripala generalštabu, to jest Gerasimovu. Jevgenij Prigožin i njegova plaćenička formacija Wagner ostala bi po strani.

Sukob između ruskih generala i Jevgenija Prigožina datira još od vremena prije rata i čisto je financijske prirode. Jevgenij Prigožin, poznat i kao “Putinov kuhar”, dobio je ekskluzivno pravo snabdijevanja vojničkih kantina širom garnizona Ruske Federacije. Ranije su generali, svaki u svom okrugu, imali nadležnosti zaključivanja ekskluzivnih ugovora.

Politička i druga prepucavanja “Putinovog kuhara” s ruskim ministarstvom obrane i generalštabom samo je nadogradnja borbe za kontrolu provizija od unosnih ugovora za snabdijevanje vojske. Naime, Vojska Ruske Federacije, pred početak rata, imala je nešto manje od milijun pripadnika.

Odbio padobrance poslati kao topovsko meso

General-pukovnika Mihaila Jurjeviča Teplinskog u Rusiji cijene kao sposobnog i pragmatičnog zapovjednika. Ima veliko ratno iskustvo. Sudjelovao je u oba čečenska rata. Pod njegovim zapovjedništvom ruske trupe izvršile su uspješno izvlačenje sa zapadne obale Dnjepra. Sačuvao je svoje snage od zarobljavanja i pod vrlo nepovoljnim uvjetima, na lijevu obalu Dnjepra uspio prebaciti preko 3500 komada vojne opreme.

Među svojim suborcima izuzetno je cijenjen. Snagu od 45.000 ruskih zračno desantnih snaga smatra posebnom granom oružanih snaga. Kad je odbio poslati padobrance kao topovsko meso na Bahmut, pale su i teške riječi pa i psovke.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I ruski mediji pišu o Gerasimovim promašajima

A da ruskim snagama ne ide baš dobro otkad ih operativno vodi general-armije Valerij Gerasimov, govori se otvoreno i u ruskim prorežimskim medijima. Nedavno promovirani general-pukovnik Rustam Muradov prva je velika vojna faca koja je platila neuspjeli način vođenja rata po zamisli generala-armije Valerija Gerasimova. General Muradov pripada uskom krugu oko ministra obrane Sergeja Šojgua i generala Gerasimova.

Načelnik Istočnog vojnog okruga Rusije od 5. listopada 2022., Muradov je postao jedan od najviših zapovjednika predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. Prethodno je bio raspoređen kao vojni savjetnik u Siriji i više od godinu dana bio je zadužen za rusku mirovnu misiju u spornoj južnokavkaskoj regiji Nagorno-Karabah. Nakon katastrofalnih rezultata u borbama za Vuhledar, konačno je razriješen dužnosti.

Teplinski naglo opozvan s odmora

Na vrhuncu ofenzive na Vuhledar u veljači, postrojbe kojima je zapovijedao Muradov, u samo tri dana borbi izgubile su 103 komada vojne opreme. Od toga, prema otvorenim izvorima, uništeno je 36 ruskih tenkova. Istovremeno, ukrajinska strana ostala je bez 20 komada vojne tehnike, uključujući i dva tenka. Ukupan odnos gubitaka vojne opreme iznosio je pet naprema jedan. Odnos izgubljenih tenkova bio je nevjerojatnih 18 ruskih za jedan ukrajinski izgubljeni oklopnjak.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kad je ministar obrane 30. ožujka opozvao Teplinskog s odmora, poslao ga je ravno na frontu, a da nije proveo niti jedan dan u sjedištu Zračno-desantnih snaga na čijem je formalno čelu. Ovako nagla reakcija, inače sporog ruskog birokratskog sustava, ukazuje na ozbiljne probleme na terenu. Zajedno s njim, istim zrakoplovom u Rostov na Donu letio je i načelnik Glavnog stožera kopnenih snaga general-pukovnik Aleksandar Lapin. Na koje će dužnosti biti raspoređena ova dva generala, još nema informacija.

Nenadoknadivi ruski gubici u samo 3 mjeseca

Tromjesečno oročenje generala Gerasimova istječe 11. travnja. Tad se može očekivati i njegovo povlačenje s dužnosti operativnog zapovijedanja ruskom invazijom. Iza njega ostaju nenadoknadivi gubici. Do sada je, pod njegovim izravnim zapovjedništvom u manje od tri mjeseca, Rusija ostala bez više od dvije stotine tenkova, potvrđeno od neovisnih izvora.

U dvomjesečnim borbama kod Kremine, Rusi su ostali bez više najsuvremenijih tenkova T-90M nego za deset mjeseci rata. Desetkovane su profesionalne postrojbe mornaričkog pješaštva. Padobranci su trošeni kao obična pješadija. Ruska vojska proživljava najveću krizu topovskog streljiva od početka rata. Moral vojnika, pogotovo rezervista, nikad nije bio niži.

Sve ozbiljniji problemi s isplatama vojnicima

Ruski predsjednik potpisao je dekret potpore “Braniteljima domovine” s mjerama koje su “usmjerene na osiguravanje pristojnog života” za vojnike uključene u ukrajinsku ofenzivu te za njihove partnere i djecu. Ruski vojnici koji se bore u Ukrajini i njihove obitelji sve se više žale na kašnjenje isplata plaća, izvijestila je neovisna novinska kuća Verstka.

Prema istom izvoru, stanovnici 52 ruske regije, kao i anektiranog poluotoka Krima, rekli su da članovi njihovih obitelji koji se trenutno bore u Ukrajini primaju odgođene ili djelomične isplate plaća, dok nekima uopće nisu isplaćene. Problemi su s isplatom profesionalnih i mobiliziranih vojnika.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme koje su Ukrajinci odlično iskoristili

Ipak, najveći propust koji je napravila strategija generala Gerasimova jest nepovratni gubitak vremena od tri mjeseca. Za razliku od ljudskih i materijalnih resursa, koji se mogu nadoknaditi, izgubljeno vrijeme nikako se ne može vratiti.

Dok je Gerasimov provodio svoju jalovu zimsku ofenzivu, ukrajinska strana to je vrijeme iskoristila za popunu i obuku svojih jedinica. Nabavu novog naoružanja. Konsolidaciju izvora snabdijevanja streljivom. Uvježbavanje novih taktičkih postupaka.

Umjesto da je iskoristio prednosti djelomične mobilizacije i od 320.000 rezervista stvorio upotrebljive vojne formacije, Gerasimov je nepovratno potratio vrijeme, ljudske i materijalne resurse na preuranjene napadne operacije. Od svega mu je ostalo 100 četvornih kilometara osvojenog prostora i amorfna masa polu-izgubljenih i demobiliziranih rezervista.

Permanentna kriza vođenja i zapovijedanja

O očekivanim katastrofalnim učincima smjenjivanja ruskih operativnih zapovjednika radi realizacije voluntarističkih odluka političkog vrha, Telegram je pisao još u siječnju. Tko god preuzme zapovjednu palicu od Gerasimova, trebat će prvo konsolidirati postojeće snage. Paralelno, rusko ministarstvo obrane mora osigurati popunu dosadašnjih gubitaka. Za sada se izbjegava drugi val mobilizacije. Provodi se velika kampanja za potpisivanje profesionalnih ugovora. Međutim, sve manje građana Rusije spremno je ići u Ukrajinu za novac.

Česta smjena zapovjednika najvišeg ranga nedvojbeno ukazuje na permanentnu krizu vođenja i zapovijedanja. Uzrok tomu nisu samo nekompetentni i korumpirani zapovjednici. Na jednoj strani je sustavna greška u načinu na koji se upravlja oružanim snagama Ruske Federacije. Drugi pol katastrofalnog vođenja ruske invazije čine nejasni i nerazumni politički ciljevi koji se nastoje ostvariti oružanom borbom. Ogromna razlika između želja i mogućnosti dovela je rusku invaziju u ćorsokak.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Očajnički, ali prekasni ‘Povratak otpisanih’

Osim profesionalnih postrojbi, sustav zapovjednika na taktičkoj razini nije ništa bolji. U novoformirane, na brzinu skupljene postrojbe, šalju se zapovjednici koji nemaju pojma o stvarnim borbenim sposobnostima rezervista. Zapovjednici ne poznaju svoje ljude. Napada se u ad hoc stvorenim, jurišnim skupinama. Nakon pogibije ili ranjavanja zapovjednika, rezervisti djeluju kao izgubljene ovce. Predaja, napuštanje položaja ili jednostavno pasivno prepuštanje sudbini vrlo su učestale reakcije obezglavljenih rezervista.

Vraćanje na bojno polje sposobnih i pragmatičnih generala izgleda kao “Povratak otpisanih”. Ipak, Prle i Tihe, izmišljeni beogradski ilegalci koji su pobili više Nijemaca nego što je poginulo u svih sedam ofenziva, mogu postojati samo kao likovi iz mašte. Prije će biti da se za ponovno uvođenje u borbu general-pukovnika Mihaila Teplinskog može reći: “Kasno Marko na Kosovo dođe”.

Source link: www.telegram.hr