Više od 50 posto smatra da je ‘nedjelja — dan za obitelj, a ne trgovine’

Politika & Kriminal
              HRT objavio anketu, više od 70 posto građana podržava zabranu rada nedjeljom

FOTO: Screenshot: HRT

HRT je proveo novu anketu, ispitujući građane podržavaju li prijedlog Vlade da se zabrani rad nedjeljom. Anketa je provedena na uzorku od 1.100 ispitanika, a na pitanje – podržavate li prijedlog Vlade o zabrani – 70,9 posto ispitanika izjasnilo se pozitivno.

Prijedlog ne podržava 25,8 posto ispitanika, dok njih 3,4 posto – ne zna ili nije željelo odgovoriti. Više od 50 posto ljudi smatra da je “nedjelja – dan za obitelj, a ne trgovine”.

Petina smatra da zabrana nije prihvatljiva

Na drugom mjestu je uvjerenje kako “u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti obitelji”, koje dijeli 18,5 posto ispitanika. A 13 posto građana koji podupiru zabranu smatra pak kako su “radnici premalo plaćeni za rad nedjeljom”.

Kad je riječ o građanima koji ne podržavaju zabranu, kod njih 25,8 posto, prevladava mišljenje da se u uvjetima krize treba zapošljavati, a ne braniti da se radi. A 20 posto njih smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva. Više od 12 posto njih zamjera umiješanost crkve.

I u listopadu slični rezultati ankete

Među razlozima za ograničavanje rada nedjeljom su i ti da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedjeljom, što smatra oko četiri posto ispitanih.

Sličnu anketu proveo je i Dnevnik Nove TV krajem listopadu prošle godine, a rezultati su bili gotovo identični. Pa je tako velika većina rekla da, odnosno njih 70 posto podržava zabranu rada nedjeljom. Dok 27 posto ispitanika nije za zabranu, a tri posto nema još mišljenje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr