Policija je provodila kriminalističko istraživanje u suradnji s Uredom za suzbijanje pranja novca i malezijskom policijom

Politika & Kriminal
              Na zagrebačkom aerodromu uhićen muškarac koji je kompjuterskim prevarama pokrao 2 milijuna eura

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Nakon uhićenja zagrebačkoj zračnoj luci, u pritvoru je završio 45-godišnjak osumnjičen za više slučajeva računalnih prijevara i pranja novca kojima je počinjena šteta od gotovo dva milijuna eura. Policija je u ponedjeljak izvijestila da je kriminalističko istraživanje provedeno u suradnji s Uredom za suzbijanje pranja novca i malezijskom policijom.

Istraživanjem je utvrđeno da je 45-godišnjak činio kaznena djela tijekom 2021. i 2022. tako da je drugima, za sada nepoznatim počiniteljima ustupio podatke o bankovnim računima tvrtke sa sjedištem u Zagrebu u kojem je bio odgovorna osoba. Na te je račune primao novac stečen kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dio novca blokiran

Novac je potom uplaćivan drugim inozemnim primateljima, najčešće tvrtkama iz Kine. U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio novca koji potječu od kaznenog djela je blokiran na računima tvrtke iz Zagreba i time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji, priopćila je policija.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu, navode u priopćenju.

Source link: www.telegram.hr