Podijeli : 0

OGLAS

Zvizdić pozdravio odobravanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini Vijesti Autor:FENA15. dec 202223:01 Podijeli :

Zvizdić pozdravio odobravanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

Izvor: N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozdravio je odluku Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Odobravanjem kandidatskog statusa, danas je Bosna i Hercegovina trajno i nepovratno postavljena na tračnice koje vode ka EU, uz istovremeno otvaranje potpuno novog odnosa između BiH i EU. To će, prema Zvizdićevim riječima, značiti i nove investicije i kredibilan pristup realizaciji svih obaveza na putu evropskih integracija, kako od predstavnika EU tako i od predstavnika budućeg Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

– Smatram da nam je u vremenu koje dolazi potrebna politička stabilnost i postizanje konsenzusa o pitanjima koja ce omogućiti evropski i ekonomski napredak BiH. Potrebno nam je i ispravno razumijevanje da nam je neophodno preuzimanje pravne stečevine EU kako bi u svim segmentima uredili bh. društvo – naveo je Zvizdić, kaže se saopćenju iz njegovog kabineta.

U konačnici, naglašava dalje on, napredak na putu evropskih integracija je uz ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava, primarna obaveza političara u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema građanima koji u svakoj anketi izražavaju dominantnu želju da vide BiH u EU.

– Vijeće ministara BiH, kojim sam predsjedavao u periodu od 2015. do 2019., uspješno je realiziralo sve obaveze iz evropske agende za BiH. Te godine su bile godine istinskog napretka na evropskom putu. Poslije više godina zastoja, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, usvojena je reformska agenda za BiH za 2015. – 2018., a Vijeće ministara BiH je realiziralo 90 odsto predviđenih mjera, ciljeva i aktivnosti: predali smo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, potpisali smo Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, odgovorili smo na Upitnik Evropske komisije koji je imao više od 4000 pitanja, usvojili smo 26 cjelodržavnih strategija (transportnu, energetsku, ruralnog razvoja i poljoprivrede, zaštite okoliša, upravljanja granicom, itd) – ističe također Zvizdić.

Tada je očekivano dobijanje statusa kandidata, ali je taj momentum nažalost propušten, dodaje on.

Današnji dan je nazvao početkom novog poglavlja u odnosima između BiH i EU i jasnim signalom da su vrata EU otvorena za BiH i za zapadni Balkan.

Kandidatski status je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu i Zvizdić je, kako dodaje, siguran da će donijeti novu evropsku energiju za BiH, novu nadu i novi optimizam.

Source link: ba.n1info.com