Pratimo 210. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo: Rusi masovno bježe iz zemlje, Litva stavlja vojsku u visoku pripravnost

FOTO: AFP

Danas je 210. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski i Kuleba: ‘Naš stav se nije promijenio. Rusi mogu raditi što žele’
  • Zapadne osude referenduma u četiri ukrajine
  • Blinken: ‘SAD nikad neće priznati ruska polaganja na dijelove Ukrajine’
  • Putin: ‘Spremni smo koristiti nuklearno oružje’
  • Putin naredio djelomičnu mobilizaciju, stižu reakcije

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

EU: Putin nije zainteresiran za mir, mobilizacija pokazuje da je očajan

  • Najava ruskog predsjednika Vladimira Putina djelomične mobilizacije pokazuje da on nije zainteresiran za mir i znak je njegova očaja, izjavio je u srijedu glasnogovornik Komisije Peter Stano. “Ruska mobilizacija pokazuje da Putin nije zainteresiran za mir, nego za nastavak svog destruktivnog rata. To signalizira i da je očajan”, izjavio je Peter Stano, glasnogovornik Komisije za vanjsku politiku.

Istaknuo je da Putin igra vrlo opasnu igru i kocka se s nuklearnim oružjem. Stano dodaje da Putin ne želi pridonijeti rješenju, nego da nastoji produbiti krizu. Istaknuo je da EU nije u ratu s Rusijom, nego da pomaže legitimnu obranu Ukrajinu, njezino pravo na samoobranu. Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je u srijedu zapadnim zemljama “svim raspoloživim sredstvima” ugroze li Rusiju i najavio mobilizaciju stotina tisuća ruskih rezervista za nastavak rata u Ukrajini.

Rusija će mobilizirati 300 tisuća rezervista za rat Ukrajini, objavio je ministar obrane Sergej Šojgu. Netom prije je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio prvu djelomičnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, rekavši da su potrebne dodatne snage za pobjedu u ratu protiv Ukrajine i njezinih zapadnih pomagača

Navaljni pozvao na prosvjede videoporukom iz zatvora

  • Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni optužio je Vladimira Putina da pokušava “okaljati stotine tisuća ljudi” u “zločinačkom ratu” nakon što je ruski predsjednik najavio djelomičnu mobilizaciju.

U videoporuci iz zatvora koju su snimili i objavili njegovi odvjetnici, Navaljni je rekao da će djelomična mobilizacija dovesti do “masovne tragedije”. “To će rezultirati velikom tragedijom, ogromnom količinom smrti… da bi zadržao svoju osobnu moć, Putin je otišao u susjednu zemlju, tamo ubio ljude i sada šalje ogromnu količinu ruskih građana u ovaj rat. Jasno je da se zločinački rat zaoštrava, produbljuje, a Putin pokušava u to uvući što više ljudi. U ovoj krvi želi zaprljati stotine tisuća ljudi”, rekao je Navaljni, koji služi više od desetljeća u zatvoru u nizu slučajeva za koje se čini da su osmišljeni da ga zadrže iza rešetaka na neodređeno vrijeme.

Litva vojsku stavlja u visoku pripravnost, Finska motri situaciju

  • Ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas rekao je da će zemlja staviti svoje snage za brzo djelovanje u stanje visoke pripravnosti. “Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica (Kalinjingradska regija), Litavske snage za brzo reagiranje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi spriječile bilo kakvu provokaciju Rusije”, tvitao je ministar. Ruska eksklava Kaliningrada nalazi se između Litve i Poljske na obali Baltika.

Finski ministar obrane, Antti Kaikkonen, rekao je da zemlja pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji. “Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna”, rekao je Kaikkonen, dodajući da su “obrambene snage dobro pripremljene i situacija se pažljivo prati.”

Latvija neće prihvatiti ruske dezertere

  • Reuters javlja da je Latvija, članica Europske unije koja graniči s Rusijom, rekla da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji bježi od moskovske mobilizacije trupa. Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics objavio je to u srijedu na Twitteru, navodeći zabrinutost za sigurnost.

Kličko: ‘Prijetnje neće pomoći Putinu u osvajanju Ukrajine’

  • Vitali Kličko, gradonačelnik Kijeva, objavio je na Telegramu svoj odgovor na izjave Vladimira Putina. “Mobilizacija i nuklearne prijetnje koje je Putin najavio neće pomoći agresoru u njegovom nastojanju da osvoji i uništi Ukrajinu i Ukrajince. Tiranin je konačno pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj zemlji. I civilizirani svijet mora konačno shvatiti da se zlo mora uništiti iz korijena, a ne govoriti o nekakvim iluzornim ‘mirovnim pregovorima”, piše Kličko.

Nakon najave mobilizacije pričuvnog sastava rasprodani letovi iz Rusije

  • Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters. Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će poziv biti ograničen na one s vojnim iskustvom, te da studenti i oni koji su služili samo vojni rok neće biti pozivani. Unatoč tome, podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa. Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) – što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

Nizozemski premijer: ‘ Savjetovao bih da ostanete mirni’

  • Nizozemski premijer Mark Rutte složio se sa zapadnim čelnicima komentirajući raniju najavu Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji i prijetnjama nuklearnim oružjem. “Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Njegova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli već mnogo puta i ostavlja nas hladnima. Sve je to dio retorike koju poznajemo. Savjetovao bih da ostanete mirni”, rekao je Rutte nizozemskoj televiziji NOS

Američka veleposlanica u Ukrajini: ‘Rusija je pokazala slabost’

  • Bridget Brink, američka veleposlanica u Ukrajini, izjavila je da je Rusija pokazala slabost najavom mobilizacije svojih vojnih rezervi i raspisivanjem referenduma na teritorijama koje je Rusija okupirala u Ukrajini, prenosi Reuters. “Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha”, napisala je Brink na Twitteru. “Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij”.

Ruski aktivisti iz egzila pozivaju na prosvjede protiv mobilizacije

  • Ruski oporbeni aktivisti u egzilu pozivaju večeras na skupove širom zemlje kako bi prosvjedovali protiv djelomične mobilizacije koju je proglasio Vladimir Putin, piše iz Rusije dopisnica The Telegrapha Natalija Vasiljeva.

Leonid Volkov, blizak saveznik zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, u srijedu je pozvao Ruse da sabotiraju naredbe o pozivu i prosvjeduju. “Kraj je blizu. Sabotirati mobilizaciju svim mogućim sredstvima. Sudjelujte u prosvjedima. Ne možemo dopustiti da Putin ubije desetke tisuća očeva, muževa i sinova u stroju za mljevenje mesa svog ludila”, poručio je na društvenim mrežama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Britanski ministar obrane: ‘Djelomična mobilizacija dokaz je da invazija ne uspijeva’

  • Britanski ministar obrane Ben Wallace izdao je priopćenje kao odgovor na jutrošnje obraćanje Vladimira Putina.

“Kršenje vlastitih obećanja predsjednika Putina da neće mobilizirati dijelove stanovništva i nezakonita aneksija dijelova Ukrajine priznanje su da njegova invazija ne uspijeva. On i njegov ministar obrane poslali su desetke tisuća svojih građana u smrt, loše opremljenih i loše vođenih. Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, međunarodna zajednica je ujedinjena i Rusija postaje globalni izgnanik”, poručio je Wallace.

Češki premijer: ‘Ovo je pokušaj daljnje eskalacije rata’

  • Češki premijer Petr Fiala komentirao je na Twitteru Putinovu djelomičnu mobilizaciju. “Djelomična mobilizacija koju je najavio Vladimir Putin pokušaj je daljnje eskalacije rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini i još jedan dokaz da je Rusija jedini agresor. Pomoć Ukrajini je potrebna i moramo to nastaviti činiti u vlastitom interesu”, tvitao je Fiala.

Kina poziva na dijalog

  • Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve strane da se uključe u dijalog i konzultacije, kako bi pronašle način za rješavanje sigurnosnih problema svih strana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio Zapad na ono što je opisao kao “nuklearnu ucjenu”. Reuters piše da je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao da je kinesko stajalište o Ukrajini dosljedno i jasno na redovnom brifingu za medije.

Bivši britanski veleposlanik u Rusiji: ‘Ovo je značajna eskalacija’

  • Sir Tony Brenton, bivši britanski veleposlanik u Rusiji, rekao je za Sky News da je djelomična mobilizacija Vladimira Putina “prilično značajna eskalacija” ukrajinskog rata. “Rusija je do sada vodila ovaj rat s jednom rukom svezanom na leđima. Odbili su se mobilizirati jer je Putin bio zabrinut za učinak na rusko javno mnijenje.

“Ono što je Putin sada najavio je mobilizacija koju je odbio od početka rata. Sada je prihvatio savjet svoje vojske i vratio se na nuklearnu prijetnju u kontekstu navodnih nuklearnih prijetnji sa Zapada. Sada, ne znam vjeruje li on u to ili ne, ali to je očito vrlo značajan korak naprijed u retorici koja se događa”, rekao je Brenton. Sir Tony je dodao da se “u očima ruske javnosti” ono što je dosad opisivalo kao “vojna operacija” sada približava ratu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Bivši obavještajac o tome što djelomična mobilizacija govori o ruskim gubicima

  • Aleksej Arestovič, bivši ukrajinski obavještajni časnik i kolumnist, rekao je da naredba Vladimira Putina o vojnoj mobilizaciji otkriva da gubici ruske vojske “nisu samo ogromni, već i izvan svih razmjera”. “300.000 ljudi koji su unovačeni”, rekao je, “trebali bi biti zamjena za ruske žrtve”.

Šojgu: ‘Pozvat ćemo 300.000 rezervista’

  • Ruski ministar obrane Sergej Šojgu iznio je dodatne pojedinosti o djelomičnoj vojnoj mobilizaciji, rekavši da će 300.000 rezervista biti unovačeno u oružane snage. Šojgu je rekao da taj broj predstavlja mali dio raspoloživih resursa Rusije, dok studenti i oni koji su već služili vojnu obvezu neće biti pozvani. Rekao je da će svi oni koji budu regrutirani proći vojnu obuku prije slanja u Ukrajinu.

Podoljak: Mobilizacija je predvidljiv korak koji će biti krajnje nepopularan’

  • “Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim među članovima javnosti”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Dodao je kako taj potez naglašava da se rat ne odvija prema planu Moskve. Podoljak je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava prebaciti krivnju za početak “neisprovociranog rata” i sve goru gospodarsku situaciju u Rusiji na Zapad.

Američka veleposlanica u Ukrajini: ‘Putinova mobilizacija je znak slabosti’

  • Američka veleposlanica u Ukrajini jutros je komentirala poziv ruskog predsjednika na “djelomičnu mobilizaciju”. Bridget Brink je rekla: “Lažni referendumi i mobilizacija znakovi su slabosti, ruskog neuspjeha. Sjedinjene Države nikada neće priznati rusko polaganje prava na navodno aneksirani ukrajinski teritorij i nastavit ćemo biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Putin: ‘Spremni smo koristiti nuklearno oružje’

  • Nakon višesatnog odgađanja, još od sinoć, Putin se u 8 ujutro obratio naciji, što je posljednji put učinio na početku invazije 24. veljače. Putin je u svom kratkom govoru rekao da će koristiti, ako treba, i nuklearno naoružanje. “Da obranimo državu i narod koristit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju”, poručio je na početku govora Putin. Kaže da zapadne zemlje pokušavaju “blokirati” bilo kakvu neovisnost i razvoj. “Kako bi na brutalan način natjerali svoju volju drugim ljudima. Cilj Zapada je i dalje oslabiti i uništiti, oni to otvoreno govore.” Potom je naredio djelomičnu mobilizaciju. Ruski predsjednik je rekao da Zapad prijeti Rusiji nuklearnim oružjem pa konstatirao kako i Moskva ima “moderno oružje uništenja” i više nuklearnog naoružanja od Zapada te da ih je spreman koristiti kako bi “obranio državu”. “Ne blefiram”, zaključio je Putin.

Blinken: ‘SAD nikad neće priznati ruska polaganja na dijelove Ukrajine’

  • Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da SAD nikada neće priznati ruske zahtjeve za bilo koje aneksirane dijelove Ukrajine, čak i ako se referendumi održe. “Ako Rusija doista organizira ove lažne referendume, Sjedinjene Države i međunarodna zajednica nikada neće priznati ruska polaganja prava na bilo koje navodno anektirane dijelove Ukrajine. I dalje stojimo uz narod Ukrajine”, rekao je.

Zelenski i Kuleba: ‘Naš stav se nije promijenio. Rusi mogu raditi što žele’

Situacija na bojišnici s ruskim snagama jasno pokazuje da je inicijativa na strani Ukrajine, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju objavljenom rano ujutro u srijedu. “Stav Ukrajine nije se promijenio zbog ‘neke buke’ iz Rusije, rekao je Zelenski, očito se referirajući na najavljene referendume o pridruživanju Rusiji zaposjednutih dijelova Ukrajine. Iste poruke je uputio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. “Rusi mogu činiti što god žele. To neće ništa promijeniti”, izjavio je Kuleba nvinarima u New Yorku gdje se održava godišnje zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN). “Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoje teritorije i nastavit će ih oslobađati, što god Rusija imala za reći”, dodatno je Kuleba napisao na Twitteru.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zapadne osude referenduma u četiri ukrajine

  • U očito koordiniranom potezu, proruski dužnosnici najavili su referendume o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. rujna u regijama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja, koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.cNajavljene referendume osudili su, osim ukrajinskih čelnika, i brojni zapadni dužnosnici, između ostalih predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, kanadski premijer Justin Trudeau, njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joe Bidena. Dodatno, visoki dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u utorak za Reuters da će “posljedice biti veće” ako Rusija pripoji dijelove Ukrajine. “Jasno smo dali do znanja da će doći do ‘povećanih posljedica’. Imamo (…) niz alata”, rekao je taj neimenovani dužnosnik.

Još se čeka Putinov govor

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu danas se obraćaju naciji. Njihovi govori bili su najavljeni sinoć, no nakon što su nekoliko puta pomaknuti postalo je jasno da ih ipak neće biti. Neki ruski mediji kasnije su objavili da se govor odgađa za srijedu, i da će biti održan u jutarnjim satima kada “daleki ruski Daleki istok bude bio budan”. Prema posljednjim informacijama to bi trebalo biti u 9 po moskovskom i 8 po našem vremenu. Putin se zadnji put televizijski obratio ruskim građanima 24. veljače, ranom zorom, kada je objavio početak “specijalne operacije u Ukrajini”. U ponedjeljak je u Rusiji, u jednom danu, kroz Dumu prošao novi Zakon o mobilizaciji, a brzinski ga je potpisao Putin, javili su ruski mediji. U isto vrijeme je javljeno i da će se od 23. do 27. rujna održati referendumi u neovisnosti u četiri ukrajinske regije, Donjecku, Luhansku, Harkovskoj regiji i Zaporožju. Novinari nagađaju da će Putin i Šojgu govoriti o djelomičnoj ili čak potpunoj mobilizaciji ruskih vojnih obveznika, i o referendumima.

Source link: www.telegram.hr