Pratimo 191. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo. Ukrajinska vojska: Rusi i dalje trpe značajne gubitke na jugu. Misija IAEA ostaje u nuklearki Zaporožje

FOTO: AFP

Danas je 191. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Ukrajina: Rusi i dalje trpe velike gubitke na jugu
  • Šef IAEA-e: Fizički integritet nuklearke bio narušavan više puta
  • Brod sa žitom iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu i zaustavio promet

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina: Rusi i dalje trpe velike gubitke na jugu

  • Ukrajinska vojska izvijestila je kako ruske snage nastavljaju s velikim gubicima na jugu Ukrajine. U najnovijem izvješću Operativnog zapovjedništva ”jug” navodi se da su Ukrajinci pogodili rusku kontrolnu postaju bespilotnih letjelica.

Zelenski: Jučer su u nuklearki od novinara bili samo propagandisti Kremlja

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su samo “propagandisti Kremlja” bili prisutni u nuklearki Zaporožje za vrijeme misije Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Kyiv Independent. Tvrdi da ulazak ostalim novinarima nije bio dopušten.

Dodao je i da su Rusi zastrašili stanovnike obližnjeg grada Energodara da lažu predstavnicima IAEA-e, budući da njihov posjet žele pretvoriti u “uzaludni obilazak”. Zelenski se, kaže, nada da će misija ipak izvući “objektivne zaključke” o stanju u nuklearki.

Šef IAEA-e: Fizički integritet nuklearke bio narušavan više puta

  • Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi najavio je jučer da članovi misije zadužene za inspekciju ostaju u nuklearnoj elektrani Zaporižja na jugu Ukrajine koju su u četvrtak pregledali. “Obavili smo prvu procjenu. Ljudi ondje predano i stručno rade. Unatoč vrlo, vrlo teških okolnostima, nastavljaju profesionalno raditi”, rekao je direktor Grossi.

Guardian jutros prenosi da je Grossi izjavio kako je “fizički integritet” nuklearke “narušen” više puta. “Bio sam zabrinut i nastavit ću brinuti za nuklearku”, kazao je i dodao da je situacija sada “više predvidljiva”.

Brod sa žitom iz Ukrajine nasukao se u Istanbulu i zaustavio promet

  • Teretni brod koji je prevozio više od 3.000 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao se u četvrtak u Istanbulu, zaustavivši plovidbu u Bosporu, što je prvi takav incident od potpisivanja sporazuma u srpnju o izvozu žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Ured guvernera Istanbula i brodarska tvrtka istaknuli su da je brod Lady Zehma od 173 metra sigurno usidren nakon kvara na kormilu oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu. Nitko nije ozlijeđen, dodaje ured guvernera.

Source link: www.telegram.hr