Doktor Ilija Vukčević u razgovoru za “Vijesti” kaže da ova vrsta ugovora predstavlja relikt prošlosti iz vremena kada nisu postojale pravne države sa modernim ustavima i efikasnim mehanizmima zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, i da se razvojem pravne države značaj ovih pravnih dokumenata suštinski svodi na “pravni folklor” te ima dominantno politički kontekst

Ustavni sud je nadležan za temeljni ugovor

Ilija Vukčević, Foto: Skupstina Crne

Ustavni sud je u februaru 2017. godine odlučivao o ustavnosti Ugovora o uređenju odnosa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice i tada zauzeo stav da je taj ugovor opšti pravni akt i da je Ustavni sud isključivo nadležan za njegovu ocjenu.

Nakon usvajanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u javnosti su iznesena različita mišljenja o pravnoj prirodi ovog ugovora, te koja je to institucija u crnogorskom pravnom sistemu koja je nadležna za njegovo preispitivanje. Stav Vlade, kao i nekih njenih eksperata, je da je TU zasnovan na Zakonu o obligacionim odnosima, te da bi mogao biti preispitan pred redovnim pravosuđem. Ovakav stav podržava i bivši predsjednik i premijer Filip Vujanović, koji smatra da se na osnovu člana 107 Zakona o obligacionim odnosima može smatrati da je TU apsolutno ništavan.

Doktor Ilija Vukčević u razgovoru za “Vijesti” kaže da ova vrsta ugovora predstavlja relikt prošlosti iz vremena kada nisu postojale pravne države sa modernim ustavima i efikasnim mehanizmima zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda i da se razvojem pravne države značaj ovih pravnih dokumenata suštinski svodi na “pravni folklor” te ima dominantno politički kontekst.

Koja je pravna priroda ovog pravnog akta, te koja institucija je nadležna za odlučivanje?

Source link: www.vijesti.me